Κοροναϊός: Επικίνδυνα Fake News – Η σούπα νυχτερίδας και το καθαρτικό που υποτίθεται ότι θεραπεύει

Κοροναϊός: Επικίνδυνα Fake News – Η σούπα νυχτερίδας και το καθαρτικό που υποτίθεται ότι θεραπεύει
Bangkok, Thailand AP

Παραπλανητικό βίντεο που δείχνει μία γυναίκα να τρώει νυχτερίδα, ψευδείς απολογισμοί κρουσμάτων και θανάτων, οπαδοί του Τραμπ και λάθος συμβουλές.

Ο κοροναϊός ανάγεται πλέον σε οικουμενικό θέμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος αποφάσισε ότι η επιδημία που ξεκίνησε από την Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

Η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας γνωστοποίησε ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή.

Όπως ήταν παραπάνω από αναμενόμενο, οι πραγματικά επαληθευμένες πληροφορίες γύρω από τον ιό συνοδεύονται από αναδυόμενα fake news και παραπληροφόρηση με τις θεωρίες συνωμοσίας να κατακλύζουν το διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι χρήστες να προσέχουν τις πηγές πληροφόρησής τους, καθώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί της υγείας, δεν χρειάζεται πανικός.

Το θέμα “πουλάει” και δεν είναι λίγα τα media εκείνα που πέφτουν στην παγίδα της εύκολης διακίνησης άρθρων που δεν ευσταθούν.

Heathrow Airport AP

Το Facebook δεσμεύθηκε πως θα ελέγχει και θα αφαιρεί άρθρα που σχετίζονται με θεωρίες συνωμοσίας, ενώ το Twitter ανακοίνωσε πως ευθυγράμμισε τη μηχανή αναζήτησής του με λέξεις – κλειδιά σχετικά με την ορθή αντιμετώπιση της νόσου και την ακριβή πληροφόρηση σχετικά με αυτή, ανά κράτος.

Πάμε παρακάτω να δούμε τις πληροφορίες που τελικά δεν ευσταθούν.

Η σούπα με νυχτερίδες

Daily Mail, RT και άλλα media έγραψαν αρχικά πως ο ιός ξεκίνησε από μια γυναίκα που έφαγε νυχτερίδα. Υποτίθεται πως το περιστατικό κατεγράφη σε βίντεο.

Weibo

 

Στα πλάνα εικονιζόταν η Κινέζα celebrity Wang Mengyun να τρώει σε ένα εστιατόριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μια γενετική ανάλυση, που συνέκρινε το νέο ιό με περισσότερους από 200 κοροναϊούς και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Medical Virology», δείχνει ότι ο νέος κοροναϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Μια πιθανότητα είναι ότι ο «2019-nCoV» προέκυψε από το συνδυασμό ξεχωριστών ιών που μολύνουν αυτά τα δύο είδη ζώων. Αυτό μπορεί να συνέβη στη φύση ή στην αγορά της Γουχάν, όπου τα ζώα διατηρούνταν κοντά το ένα στο άλλο.

Νυχτερίδες Thomas Lipke / Unsplash

 

Ακόμη λοιπόν κι αν η έξαρση της νόσου ξεκίνησε από νυχτερίδες, το βίντεο της Wang Mengyun κατεγράφη στο Παλάου της Ωκεανίας σε ένα ταξίδι της το 2016 και ουδεμία σχέση έχει με την επικαιρότητα.

Οι ακροδεξιοί είναι παντού

Το κίνημα Qanon θέλει εδώ και χρόνια ειδικούς ανώνυμους πράκτορες να στοχοποιούν τους εχθρούς του αμερικανικού έθνους, όπως ο… Τζ. Σόρος. Οι “We are Q” είναι οπαδοί του Τραμπ και διακινούν θεωρίες συνωμοσίας στο dark web. Στις αναρτήσεις τους υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν τα διαβολικά σχέδια μιας παγκόσμιας οργάνωσης η οποία προσπαθεί να ελέγξει την αμερικανική κυβέρνηση, τα media και την αγορά.

Ο πιο γνωστός της ομάδας Q είναι ο Jordan Sather, ο οποίος θεωρεί πως ο ιός ξεκίνησε λόγω της έναρξης της δίκης του Τραμπ. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter πως ο ιός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο και ξεκίνησε από εκεί με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Το Ινστιτούτο ιατρικών ερευνών Pirbright που συνδέεται με το Bill & Melinda Gates foundation, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί δημοσίως αναφέροντας πως πράγματι ελέγχει έναν κοροναϊό ο οποίος όμως μολύνει μόνο τους χοίρους.

Οι οπαδοί του κινήματος Q ανάρτησαν μάλιστα βίντεο στα οποία καλούν τον κόσμο να πιει… MMS, ένα μη γνωστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής. Όπως έχει ανακοινώσει ο ΕΟΦ, το συμπλήρωμα αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία, εμετό και διάρροια και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αφυδάτωση και μειωμένη αρτηριακή πίεση. Στην ουσία πρόκειται για χλωριώδες νάτριο το οποίο έχει προκαλέσει θανάτους σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Σημειώνεται πως η βρετανική Daily Star έγραφε την περασμένη βδομάδα πως ο ιός αποτελεί στην πραγματικότητα ένα όπλο “βιολογικού πολέμου” για να ελεγχθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Φυσικά και δεν υπάρχει απόδειξη για κάτι τέτοιο.

Χιλιάδες πεθαίνουν στους δρόμους

Σε πολλά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο καταγράφονται άνθρωποι να πέφτουν στο δρόμο. Youtuber έγραψε πως πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στους δρόμους και πως “μας κρύβουν την αλήθεια”.

Προφανώς και οι πληροφορίες αυτές δεν ευσταθούν ενώ το YouTube κλείνει τον έναν λογαριασμό μετά τον άλλο. Επίσης, δεν ισχύουν οι πληροφορίες περί μαζικών τάφων.

Αυτό που ισχύει είναι πως πράγματι η κινεζική κυβέρνηση έδωσε εντολή να δημιουργηθούν δύο νοσοκομεία στη Γουχάν μέσα σε δέκα μέρες, με τις εγκαταστάσεις να ολοκληρώνονται μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου. Οι μπουλντόζες στην παρακάτω φωτογραφία σκάβουν για τη δημιουργία των νοσοκομείων και όχι για “μαζικούς τάφους” όπως αναφέρει ο χρήστης του Twitter.

O ιός ξεκίνησε από δίκτυο 5G

Το 5G κατηγορείται πλέον για όλα. Για τις φωτιές, για τον καρκίνο, για τις επιδημίες. Δεν μας προκαλεί έκπληξη που ομάδες στο Facebook συνδέουν την εξάπλωση του κοροναΐου με τα ασύρματα συστήματα 5ης γενιάς. Κάποιοι έγραψαν πως η Γουχάν είναι η πρώτη πόλη παγκοσμίως όπου εγκαταστάθηκε και δοκιμάστηκε το 5G. Προφανώς και δεν υπάρχει ουδεμία ιατρική απόδειξη ότι το 5G συνδέεται με εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, τουλάχιστον ως τώρα.

 

Φάτε ρίγανη, βιταμίνη C ή πιείτε αλατόνερο

Οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος, έχουν τη “λύση”. Πώς θα γιατρευτείτε; Φάτε ρίγανη, βιταμίνη C ή πιείτε αλατόνερο συμβουλεύουν, κάτι που προφανώς δεν έχει κάποια ισχύ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία και βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα εξουδετερώνουν τον νέο κοροναϊό. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικά: καλό πλύσιμο χεριών, με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και, φυσικά, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας, κάτι που ισχύει και για την εποχική γρίπη.

 

Ο νέος κοροναϊός είναι μετάλλαξη της λύσσας

Στο Facebook, πολλές σελίδες υποστηρίζουν ότι ο κοροναϊός δεν είναι παρά μια μετάλλαξη του ιού της λύσσας και επικαλούνται τις νυχτερίδες στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξηγεί πως η λύσσα (που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα) και ο κοροναϊός (που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα) είναι δύο πολύ διαφορετικοί ιοί. Επιπλέον, μολονότι υπάρχει η υποψία ότι ο κοροναϊός προήλθε από άγρια ζώα, δεν είναι απολύτως βέβαιο προς το παρόν από ποιο είδος και πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα