Βρετανία: Ο Τζόνσον αντιστέκεται στις πιέσεις να απολύσει τον Κάμινγκς

Βρετανία: Ο Τζόνσον αντιστέκεται στις πιέσεις να απολύσει τον Κάμινγκς
Ντόμινικ Κάμινγκς (AP Photo/Matt Dunham) AP

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς ταξίδεψε 400 χιλιόμετρα στη βόρεια Αγγλία, ενώ η σύζυγός του είχε εμφανίσει συμπτώματα του νέου κορονοϊού, παραβιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιστέκεται στις εκκλήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης να παύσει τον στενότερο συνεργάτη του, τον Ντόμινικ Κάμινγκς αφού ταξίδεψε 400 χιλιόμετρα στη βόρεια Αγγλία, ενώ η σύζυγός του είχε εμφανίσει συμπτώματα του νέου κορονοϊού.

Ο Κάμινγκς, «εγκέφαλος» της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, ταξίδεψε στην κομητεία Ντέραμ στα τέλη Μαρτίου, παραβιάζοντας τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που είχαν ήδη επιβληθεί στη χώρα.

Το πρωθυπουργικό γραφείο Τζόνσον τόνισε ότι ο Κάμινγκς έκανε το ταξίδι για να διασφαλίσει ότι ο 4χρονος γιος του είχε την κατάλληλη φροντίδα καθώς η σύζυγός του νοσούσε από την Covid-19 και υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα» ότι ο ίδιος ο Κάμινγκς θα αρρώσταινε.

«Συμπεριφέρθηκα λογικά και νόμιμα», είπε ο ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του, αφού τους είπε να μείνουν σε απόσταση 2 μέτρων σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες.

Ερωτηθείς αν θα σκεφτεί τη θέση του, είπε:

«Προφανώς όχι». Στη συνέχεια επέπληξε τους δημοσιογράφους για το ότι έκαναν λάθος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016. «Εσείς είστε μάλλον τόσο σωστοί για αυτό, όσο ήσασταν για το Brexit: θυμάστε πόσο σωστοί ήσασταν όλοι για το τελευταίο;» είπε. Υπουργοί εξέφρασαν στήριξη στον ανώτερο σύμβουλο.

«Μπορώ να σας πω ότι ο πρωθυπουργός παρέχει στον κ. Κάμινγκς την πλήρη υποστήριξή του», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει πότε ο πρωθυπουργός έμαθε για το ταξίδι του συμβούλου του.

Η Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμισε με ανακοίνωσή της αργά χθες ότι οι ενέργειες του Κάμινγκς ήταν σύμφωνες με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον κορονοϊό» και ανέφεραν ότι οι εφημερίδες Guardian και Mirror, οι οποίες ανέφεραν για πρώτη φορά την υπόθεση, έκαναν «ψευδείς ισχυρισμούς».

«Γράφουν περισσότερες ανακριβείς ιστορίες, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι ο κ. Κάμινγκς επέστρεψε στο Ντέραμ αφού γύρισε στη δουλειά του στη Ντάουνινγκ Στριτ στις 14 Απριλίου», υπογράμμισε η Ντάουνινγκ Στριτ. «Δεν θα χάσουμε το χρόνο μας απαντώντας σε ένα χείμαρρο ψευδών κατηγοριών για τον κ. Κάμινγκς από εφημερίδες που κάνουν εκστρατεία».

«Απολύστε τον Κάμινγκς»

Ωστόσο, κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον Τζόνσον να απολύσει τον Κάμινγκς και οι Εργατικοί κάλεσαν τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Μαρκ Σέντγουιλ να ξεκινήσει έρευνα για το ταξίδι του συμβούλου.

«Ο βρετανικός λαός δεν περιμένει να υπάρχει ένας κανόνας για αυτόν και άλλος κανόνας για τον πλέον ανώτερο σύμβουλο του πρωθυπουργού», ανέφερε το Εργατικό Κόμμα.

Λίγες μέρες πριν το ταξίδι του Κάμινγκς, ο Τζόνσον επέβαλε ένα γενικό lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζήτησε από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους. Είπε στις 23 Μαρτίου ότι οι άνθρωποι «δεν πρέπει να συναντούν μέλη της οικογένειας που δεν ζουν στο σπίτι σας».

Λίγο μετά την ανακοίνωση Τζόνσον ότι είχε διαγνωστεί με την Covid-19, ο Κάμινγκς έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ στις 27 Μαρτίου και εμφάνισε συμπτώματα το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαρτίου.

Οι κυβερνητικές κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι όσοι έχουν COVID-19 ή υποπτεύονται ότι έχουν, πρέπει να θέσουν τον εαυτό τους σε απομόνωση για τουλάχιστον επτά ημέρες μαζί με όσους συγκατοικούν και να μην φύγουν από το σπίτι τους για οποιονδήποτε λόγο.

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζήτησαν την απόλυση Κάμινγκς. Άλλα εξέχοντα στελέχη παραιτήθηκαν μετά την παραβίαση περιοριστικών μέτρων.

Ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον παραιτήθηκε από μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας της κυβέρνησης μετά την επίσκεψη της φίλης του στο σπίτι του. Η Αρχίατρος της Σκωτίας Κάθριν Κάλντεργουντ παραιτήθηκε, αφού πιάστηκε να ταξιδεύει στο εξοχικό της δύο συνεχόμενα σαββατοκύριακα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα