Κορονοϊός - Πορτογαλία: "Πολύ νωρίς για να αρθούν τα μέτρα" δηλώνει ο Κόστα

Καθαρισμός αυτοκινήτου στην Πορτογαλία
Καθαρισμός αυτοκινήτου στην Πορτογαλία AP

Είναι ακόμη "πολύ νωρίς" για να αρθούν τα μέτρα, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 13.956.

Εξ αποστάσεως θα συνεχιστούν τα μαθήματα στην Πορτογαλία μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, εκτός από ορισμένα των τάξεων του λυκείου, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα του είναι πάνω από 10 φορές μικρότερος σε σύγκριση με τη γειτονική Ισπανία.

«Πάνω απ’ όλα σύνεση», τόνισε ο Κόστα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Στην Πορτογαλία έχουν καταγραφεί 13.956 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 409 θάνατοι, ενώ στην Ισπανία τα κρούσματα ξεπερνούν τις 150.000 και 15.000 άνθρωποι πέθαναν.

Η τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Ορισμένοι ειδικοί και γιατροί ωστόσο επισημαίνουν ότι στην Πορτογαλία ελήφθησαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρκετά νωρίς, όταν τα κρούσματα ήταν ακόμη μερικές εκατοντάδες και οι νεκροί μόλις δύο.

«Οι εισαγωγές ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα νοσοκομεία μας μειώνεται, σε σύγκριση με πριν από μερικές εβδομάδες», είπε ο Φάμπιο Κόστα Μαντέιρος, γιατρός σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Λισαβόνας. «Αναμφίβολα, τα μέτρα περιορισμού συνέβαλαν στο να ελεγχθεί η εξάπλωση», πρόσθεσε.

Η Πορτογαλία είχε 642 επιβεβαιωμένα κρούσματα και δύο θανάτους όταν η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στις 18 Μαρτίου, κλείνοντας όλες τις μη απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες. Ήδη όμως πριν από αυτό είχαν κλείσει τα σχολεία και τα νυχτερινά κέντρα, είχαν απαγορευτεί οι συναθροίσεις, διακόπηκαν οι πτήσεις από και προς την Ιταλία και τα τουριστικά ταξίδια προς την Ισπανία.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Πορτογαλία, Ισπανία
SHARE:

24Media Network