Κορονοϊός – Αυστρία: Αναβλήθηκε η θεμελίωση του ελληνοορθόδοξου μοναστηριού

Κορονοϊός – Αυστρία: Αναβλήθηκε η θεμελίωση του ελληνοορθόδοξου μοναστηριού
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Eurokinissi

Η πανδημία οδήγησε στην αναβολή της θεμελίωσης του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού οδηγούν σε αναβολή της προγραμματιζόμενης για τις 27 Ιουνίου επίσημης θεμελίωσης του πρώτου ελληνοορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στην ανακοίνωση της αναβολής του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηριού στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης προχώρησε τη Δευτέρα η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας στη Βιέννη.

Tο πρώτο ελληνοορθόδοξο μοναστήρι πρόκειται να ανεγερθεί στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στην Ανατολική Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία, σε έκταση που έχει παραχωρήσει ο εκεί ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Εγίντιους Ζίφκοβιτς στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, ειδικά για την ανέγερση του μοναστηριού. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται νέα ημερομηνία για την θεμελίωση, που θα γινόταν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μαζί με τον μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο, τον επίσκοπο Ζίφκοβιτς και τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Ανακοινώνοντας τον Οκτώβριο του 2014 την ίδρυση και προσεχή ανέγερση της “πρώτης οργανωμένης ορθόδοξης μονής στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης”, ο μητροπολίτης Αρσένιος είχε εκφράσει την πεποίθησή του, πως αυτή θα αποτελέσει “γέφυρα” που θα ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα, τον Καθολικισμό με την Ορθοδοξία.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, η ίδρυση και λειτουργία ορθόδοξου μοναστηριού στην περιοχή δικαιοδοσίας της Μητρόπολης και Εξαρχίας, ήταν επιθυμία από την αρχή της ιερατείας του τον Δεκέμβριο του 2011, που ευοδώθηκε σε μια πρώτη φάση με την υπογραφή του συμβολαίου δωρεάς, έπειτα από πολύμηνες επαφές και συζητήσεις με τον επίσκοπο του Μπούργκενλαντ, Εγίντιους Ζίφκοβιτς.

Το δωρητήριο συμβόλαιο είχε παραλάβει συμβολικά στις 11 Νοεμβρίου 2014, προσωπικά, σε επίσημη τελετή στην επισκοπή της ‘Αϊζενστατ, της πρωτεύουσας του Μπούργκελαντ, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο επίσκοπος του Μπούργκενλαντ, είχε τονίσει πως από την ενορία του εκφράζεται ιδιαίτερη χαρά για την ανέγερση του πρώτου ορθόδοξου μοναστηριού, ενόψει και του γεγονότος πως πολιούχος της πόλης είναι ο απόστολος Ανδρέας, ο ιδρυτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Για την ανέγερση του μοναστηριού ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε αποστείλει επιταγή ύψους 100.000 ευρώ, την οποία είχε παραδώσει στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 πανηγυρικά στη Βιέννη, ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, ο επικεφαλής του παπικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια ψήφισης του αυστριακού Ομοσπονδιακού Νόμου περί Ορθοδοξίας.

Το μοναστήρι στο Σαντ Αντρέ, προβλέπεται να αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες διατεταγμένες σε σχήμα πλατείας, στο κέντρο της οποίας θα υπάρχει μια εκκλησία, το υψηλότερο σημείο της οποίας θα υψωθεί περίπου 13 μέτρα, και η οποία θα ανεγερθεί στην πρώτη φάση των εργασιών. Θα ακολουθήσει η ανέγερση των άλλων κτιρίων – τα κελιά για τους μοναχούς, αίθουσες υποδοχής, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, διπλανά δωμάτια και εργαστήρια, ενώ προγραμματίζεται επίσης ένας ξενώνας. Στην Αυστρία, όπου ο αριθμός των ορθοδόξων ανέρχεται σε περίπου 500.000, αποτελώντας τη δεύτερη θρησκευτική κοινότητα (μετά τη Ρωμαιοκαθολική), υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών.

Πρόκειται για τις δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και των Πατριαρχείων της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας, που εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα