Κορονοϊός - Αυστραλία: Ρεκόρ 86 θανάτων στην έκτη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου

istock

Στη δίνη της μετάλλαξης Όμικρον βρίσκονται στην έκτη μεγαλύτερη σε έκταση, χώρα του κόσμου με τους 25,7 εκατ. κατοίκους, καθώς οι θάνατοι αυξάνονται ραγδαία.

Τις χειρότερες μέρες της από πλευράς θανάτων από κορονοϊό, περνάει η Αυστραλία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε έκταση, με πληθυσμό 25,7 εκατ. κατοίκους κατέγραψε την Παρασκευή (21/01) 86 νεκρούς, με βάση τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές στις πολιτείες και τα εδάφη της. Πρόκειται για την ημέρα με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από την αρχή της πανδημίας.

Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, ανακοίνωσε τον θάνατο 46 ασθενών με COVID-19, επίσης η χειρότερή της ημέρα, μεταξύ των οποίων και ενός βρέφους, ενώ στην πολιτεία της Βικτόριας καταγράφηκαν 20 θάνατοι. Ωστόσο η μείωση στις νοσηλείες και στις δύο πολιτείες πράγματι προσέφερε ελπίδα ότι η τελευταία έξαρση ίσως έχει κορυφωθεί.

Χωρισμένη στα δύο

Η Αυστραλία θα παραμείνει ένα χωρισμένο κράτος, με την τεράστια πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας να ακυρώνει τα σχέδια για το άνοιγμα των εσωτερικών της συνόρων στις 5 Φεβρουαρίου, επικαλούμενη υγειονομικούς κινδύνους από την άνοδο του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στις ανατολικές πολιτείες.

Όλες οι πολιτείες και τα εδάφη, εκτός της Δυτικής Αυστραλίας, έχουν ανοίξει και πάλι τα μεταξύ τους σύνορα βάσει της στρατηγικής που προβλέπει ότι ο πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την COVID-19, παρά το άλμα ρεκόρ στα κρούσματα. Η Δυτική Αυστραλία αναμενόταν να ακολουθήσει τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκόουαν προχώρησε σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση αργά το βράδυ της Πέμπτης (20/01), λέγοντας ότι θα ήταν «ριψοκίνδυνο και ανεύθυνο» να ανοίξουν, δεδομένης της γρήγορης εξάπλωσης της Όμικρον.

Αντ’ αυτού, το εκ νέου άνοιγμα θα καθυστερήσει επ’ αόριστον ή τουλάχιστον έως το ποσοστό των τριπλά εμβολιασμένων να φθάσει το 80%. Αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 26%.

«Εάν προχωρούσαμε με το αρχικό σχέδιο, σκόπιμα θα στέλναμε χιλιάδες επί χιλιάδων κρούσματα COVID στη Δυτική Αυστραλία και αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι αυτό που θα κάνω», δήλωσε ο ΜακΓκόουαν σε δημοσιογράφους.

Η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα η Qantas Airways να μειώσει την πληρότητα θέσεων στα αεροσκάφη της στην Αυστραλία κατά 10 ακόμα ποσοστιαίες μονάδες, στο 60% των προ της πανδημίας επιπέδων για το τρίμηνο Μαρτίου. Ο ΜακΓκόουαν είπε ότι το αρχικό σχέδιο για άνοιγμα των διαπολιτειακών συνόρων βασίστηκε στη λιγότερο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και όχι στην Όμικρον.

Η πολιτεία, που έχει το μέγεθος της δυτικής Ευρώπης με πληθυσμό 2,7 εκατ. κατοίκων, ήταν αποκομμένη για μήνες από την υπόλοιπη χώρα και τον έξω κόσμο, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι είναι απομονωμένη προκειμένου να κρατήσει τα κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα.

Στην πολιτεία υπάρχουν μόνο 83 ενεργά κρούσματα, συγκριτικά με 550.000 για το σύνολο της χώρας και μόλις λίγα από αυτά είναι της Όμικρον.

Η απόφαση πιθανόν να εξοργίσει τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, ο οποίος εδώ και καιρό ενθαρρύνει τις πολιτείες να ανοίξουν τα σύνορά τους και να μάθουν να ζουν με τον ιό.

«Γνωρίζω ότι πολλοί κάτοικοι της Δυτικής Αυστραλίας θα είναι πολύ απογοητευμένοι και θα ρωτούν ‘εάν όχι τώρα, πότε;’», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Τζος Φραϊντενμπεργκ στο Sky News.

Κάποιοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη Δυτική Αυστραλία θα αλλάξουν στις 5 Φεβρουαρίου, όπως το πόσοι άνθρωποι θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε αυτή για προσωπικούς λόγους, αν και πάλι θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να επιτρέπεται η είσοδος διπλά εμβολιασμένων ταξιδιωτών από άλλες πολιτείες και από το εξωτερικό, χωρίς καραντίνα. Τώρα οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι τριπλά εμβολιασμένοι.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στην υπόλοιπη χώρα τις τελευταίες εβδομάδας, υπερφορτώνοντας τα νοσοκομεία και προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση τις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της ασθένειας ή της απουσίας εργαζομένων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

24MEDIA NETWORK