Κορονοϊός: Χωρίς “φρένο” αυξάνονται νεκροί και κρούσματα

Κορονοϊός: Χωρίς “φρένο” αυξάνονται νεκροί και κρούσματα
Ένα κορίτσι φορά μάσκα στην εποχή του κορονοϊού στη Ρουμανία AP

Οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 125.000 θανάτων αποτελώντας τη χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα. Ποια είναι η κατάσταση σε Βραζιλία, Μεξικό, Κίνα και Αφρική.

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασαν σήμερα Κυριακή τα δέκα εκατομμύρια, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Πρόκειται για αριθμό-ορόσημο στην εξάπλωση της πανδημίας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στον πλανήτη μέσα σε επτά μήνες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο είναι περίπου ο διπλάσιος των πολύ σοβαρών περιπτώσεων γρίπης που καταγράφονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πολλές χώρες βιώνουν αναζωπύρωση των κρουσμάτων μόλυνσης, γεγονός που εξωθεί τις αρχές να επαναφέρουν εν μέρει τα μέτρα σε ισχύ. Αυτό, προειδοποιούν ειδικοί, μπορεί να επαναλαμβάνεται τους προσεχείς μήνες αλλά και το 2021.

Οι ΗΠΑ να έχουν ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμυρία κρούσματα μόλυνσης και τους 125.000 θανάτους, και είναι η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα.

Αναλυτικά ποιά είναι η κατάσταση σε Βραζιλία, Μεξικό, Κίνα και Αφρική.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε χθες το όριο των 2,5 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού μοιάζει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής είχαν καταγραφεί 2.500.419 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, ενώ ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα ανερχόταν σε 125.434.

Με 31.362 θανάτους και 391.923 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Νέα Υόρκη παραμένει η πολιτεία που έχει χτυπηθεί περισσότερο.

Στις πολιτείες που καταγράφουν πάνω από 100.000 κρούσματα μόλυνσης συγκαταλέγονται η Καλιφόρνια, το Νιου Τζέρζι, το Τέξας, το Ιλινόι, η Φλόριντα και η Μασαχουσέτη.

Ιδίως στο Τέξας, τη Φλόριντα, την Καλιφόρνια και την Αριζόνα καταγράφονται σχεδόν καθημερινά θλιβερά ρεκόρ νέων κρουσμάτων μόλυνσης τα τελευταία 24ωρα, γεγονός που ανάγκασε τις τοπικές αρχές να κάνουν βήματα προς τα πίσω στη διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε ακόμη 1.109 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 38.693 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε τους 57.070 νεκρούς επί συνόλου 1.313.667 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 602 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.410 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 26.381 νεκρούς επί συνόλου 212.802 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα πως ο πραγματικός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν με διαγνωστικές εξετάσεις, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Κίνα

Συνολικά 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, διευκρινίζοντας πως τα 14 διαγνώστηκαν στην πρωτεύουσα και τα υπόλοιπα τρία ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία των αρχών όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες που μολύνθηκαν στο εξωτερικό προτού αφιχθούν στην κινεζική επικράτεια. Μία ημέρα νωρίτερα, έκανε λόγο για 21 νέα κρούσματα, τα 17 στο Πεκίνο.

Από την 11η Ιουνίου, όταν αποκαλύφθηκε εστία του ιού σε χονδρική αγορά τροφίμων στο νότιο τμήμα του Πεκίνου, έχουν εντοπιστεί 311 κρούσματα μόλυνσης στην μεγαλούπολη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εντοπίστηκαν επίσης επτά ασυμπτωματικοί φορείς, από 12 την προηγουμένη. Η Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ως τα μεσάνυχτα, 106 ασυμπτωματικοί φορείς τελούσαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Επτά ασθενείς βγήκαν από τα νοσοκομεία, αφού κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν. Νοσηλεύονται 415 άνθρωποι, οι οκτώ σε κρίσιμη κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς — αριθμός που παραμένει αμετάβλητος από τα μέσα του Μαΐου — επί συνόλου 83.500 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Αφρική

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην Αφρική αυξήθηκε κατά 196 σε ένα 24ωρο και έφθασε τους 9.156, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν το ίδιο διάστημα ήταν 11.225 με το σύνολό τους πλέον να φθάνει τα 356.442, ανακοίνωσε το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αφρική.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει έχει φθάσει τους 171.000, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης καταγράφεται στη Νότια Αφρική, χώρα όπου οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονται σε 2.340. Η Αίγυπτος θρηνεί τα περισσότερα θύματα στην ήπειρο (2.533). Στην Αλγερία, ο απολογισμός των νεκρών έχει φθάσει τους 885.

Στην υποσαχάρια Αφρική, η Νιγηρία κατατάσσεται δεύτερη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης (επισήμως 23.298 και 554 νεκροί εξαιτίας της COVID-19), ενώ τρίτη είναι η Γκάνα (15.834 και 103 αντιστοίχως).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα