Κορονοϊός: Το γαλλικό κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί η "κατάρρευση" της οικονομίας

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο AP

"Προτιμώ να επιβαρυνθούμε με χρέη σήμερα, αποφεύγοντας ένα βούλιαγμα, αντί να αφήσουμε να καταστραφούν ολόκληροι τομείς της οικονομίας μας", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γαλλίας.

Το κράτος θα παράσχει «τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση», προκειμένου να αποφευχθεί η «βύθιση» της οικονομίας από την πανδημία του Covid-19, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).

«Προτιμώ να επιβαρυνθούμε με χρέη σήμερα, αποφεύγοντας ένα βούλιαγμα, αντί να αφήσουμε να καταστραφούν ολόκληροι τομείς της οικονομίας μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο JDD.

ADVERTISING

Σύμφωνα με τον υπουργό, «μέσα σε οκτώ ημέρες, 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια» εγγυημένα από το κράτος «ζητήθηκαν από περισσότερες από 100.000 εταιρείες». Για να βοηθηθούν οι εταιρείες να ξεπεράσουν το σοκ των καθολικών μέτρων καραντίνας και περιορισμού της κυκλοφορίας, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα εγγυηθεί μέχρι και 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικά δάνεια, ποσό ισοδύναμο με το 15% του γαλλικού ΑΕΠ.

Επιπλέον, 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο μέτρο εφαρμογής της λεγόμενης «μερικής ανεργίας» και «σε τρεις ημέρες, 450.000 μικρές επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για το ταμείο αλληλεγγύης», δήλωσε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι αυτοί οι μηχανισμοί «θα ανεφοδιάζονται όσο χρειαστεί».

Το ταμείο αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε από το κράτος, παρέχει μέγιστη αποζημίωση 1.500 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις που υπέστησαν τουλάχιστον 50% πτώση του κύκλου εργασιών τους σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019, με επιπλέον ενισχύσεις ύψους 2.000 ευρώ που χορηγούνται κατά περίπτωση σε όσες απειλούνται με πτώχευση.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγκεντρώσουμε χρήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα επιτόκια μας παραμένουν σε λογικά επίπεδα», δήλωσε ο υπουργός, ελπίζοντας ότι μετά την κρίση «ένα σχέδιο ανάκαμψης, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο «θα επανεκκινήσει την μηχανή το ταχύτερο δυνατό».

Αναφορικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις σε δυσχέρεια, ο Λεμέρ ανέφερε ότι «διαβίβασε στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό έναν κατάλογο με περίπου είκοσι αποδυναμωμένες στρατηγικές εταιρείες και λύσεις για να βοηθηθούν: εγγυήσεις δανείων, αύξηση κεφαλαίου, ανακεφαλαιοποίηση και, ως έσχατη λύση, κρατικοποίηση».

«Αυτές μπορεί να είναι μόνο προσωρινές κρατικοποιήσεις», υπογράμμισε, ενώ το ερώτημα κρατικοποίησης της Air France, της οποίας σχεδόν ολόκληρος ο στόλος βρίσκεται καθηλωμένος, εγείρεται τακτικά.

Ερωτηθείς για μειώσεις μισθών διευθυντών και διευθυντικών στελεχών, ο Λεμέρ τόνισε πως επιθυμεί «διευθυντικά στελέχη να καταβάλουν προσπάθεια» στο βαθμό που «οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε μερική απασχόληση λαμβάνουν μόνο το 84% των καθαρών αποδοχών τους».

Πρόσθεσε ότι επί αυτού του θέματος έστειλε επιστολή σε όλες τις εταιρείες στις οποίες το κράτος κατέχει μερίδιο και έχει λάβει «θετικές απαντήσεις από τους προέδρους της Air France και της Safran».

Μεταξύ των τομέων που έχουν δεχθεί τα σοβαρότερα πλήγματα, ανέφερε την «αεροναυπηγική και τον τουρισμό», πιστεύοντας ότι «θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή και ένα σχέδιο στήριξης», στο πλαίσιο μιας ανάκαμψης «σε στενό ευρωπαϊκό συντονισμό».

Αναφορικά με την κατανάλωση, ο υπουργός υπογράμμισε την πτώση «50% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με το 2019» σε πληρωμές με τραπεζικές κάρτες.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network