Κορονοϊός – ΗΠΑ: Καρδιακά προβλήματα για γυναίκα που της χορήγησαν το “φάρμακο του Τραμπ”

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Καρδιακά προβλήματα για γυναίκα που της χορήγησαν το “φάρμακο του Τραμπ”
Η Γουέντι Λάνσκι Twitter

Η Γουέντι επέζησε από τις 9/11 και την COVID-19 και τώρα πάσχει από καρδιακές αρρυθμίες. Τι λένε οι επιστήμονες για τη χρήση υδροξυχλωροκίνης, που προτείνει ο Τραμπ.

Η Γουέντι Λάνσκι επέζησε από τις επιθέσεις τις 9/11 στους Δίδυμους Πύργους και 20 σχεδόν χρόνια μετά διαγνώστηκε με την COVID-19. Η Γουέντι αποφάσισε να ακολουθήσει τη θεραπεία που πρότεινε ο Τραμπ, για την οποία έχει δεχθεί κριτική από τον επιστημονικό χώρο παγκοσμίως.

Η Λάσκι τελικά σώθηκε και από τον κορονοϊό, αλλά τώρα πάσχει από καρδιακές αρρυθμίες. “Δεν με σκότωσε ο Μπιν Λάντεν, δεν θα με σκοτώσει ούτε ο κορονοϊός” δηλώνει η Γουέντι.

Η απόφασή της να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη θεραπεία στην πραγματικότητα δεν ήταν δική της. Οι γιατροί της συνέστησαν θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη, σε συνδυασμό με ισχυρή δόση αντιβίωσης. Και τελικά σώθηκε!

Στις 5 Απριλίου, όμως, η Γουέντι, καθώς πήρε χαρούμενη το εξιτήριό της από την κλινική που νοσηλευόταν, λίγο μετά ξεκίνησαν τα προβλήματα με την καρδιάς της, καθώς άρχισε να υποφέρει από ισχυρές ταχυκαρδίες. Από εκείνη τη στιγμή η Γουέντι είναι υποχρεωμένη να φορά μόνιμα έναν αισθητήρα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της υπερβολικής αύξησης της συχνότητας των καρδιακών σφύξεων και ως εκ τούτου και ο κίνδυνος να πεθάνει.


Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει μια επιβεβαιωμένη απάντηση για το αν οι αρρυθμίες οφείλονται στην υδροξυχλωροκίνη ή στον συνδυασμό της με την αντιβίωση..

Η Γουέντι πάντως δηλώνει πως έχει ρωτήσει τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων από πού προέρχονται οι ταχυκαρδίες, αλλά κανένας δεν μπορεί να της απαντήσει αν προέρχονται από την υδροξυχλωροκίνη ή από τον κορονοϊό.

Το φάρμακο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Το φάρμακο κατά της ελονοσίας, η υδροξυχλωροκίνη, το οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ήδη έχει πάρει και έχει παροτρύνει μάλιστα και άλλους να το χρησιμοποιήσουν, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με COVID-19, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το hindustantimes, για χάρη της μελέτης εξετάστηκαν περισσότεροι από 96.000 ανθρώποι που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, την αναπνευστική νόσο που προκλήθηκε από τον νέο κορονοϊό. Η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και καρδιακές αρρυθμίες, σε σχέση με ασθενείς που δεν έλαβαν το εν λόγω φάρμακο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, δεν έδειξε κανένα όφελος για τους ασθενείς με κορονοϊό που παίρνουν το φάρμακο.

Η ζήτηση της υδροξυχλωροκίνης αθξήθηκε ραγδαία κατά το τελευταίο διαστημα, καθώς ο Τραμπ προώθησε επανειλημμένα τη χρήση του φαρμάκου κατά του κορονοϊού, προτρέποντας τους ανθρώπους να το δοκιμάσουν.

Από την άλλη οι επιστήμονες αντιδρούν, λέγοντας ότι η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της COVID-19, εκτός των κλινικών δοκιμών έως ότου οι μελέτες επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους στους ασθενείς.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είπε ότι, για λόγους ασφαλείας, η υδροξυχλωροκίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται στο νοσκομείο ή για ασθενείς που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, καθώς το φάρμακο έχει συνδεθεί με επικίνδυνα καρδιακά προβλήματα.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 671 νοσοκομεία όπου 14.888 ασθενείς έλαβαν υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη, με ή χωρίς αντιβιοτικό, και 81.144 ασθενείς δεν έλαβαν τέτοιες θεραπείες. Και τα δύο φάρμακα έχουν δείξει στοιχεία αποτελεσματικότητας έναντι του κορονοϊού σε εργαστηριακό περιβάλλον, αλλά μελέτες σε ασθενείς έχουν αποδειχθεί ασαφείς.

Αρκετές μικρές μελέτες στην Ευρώπη και την Κίνα προκάλεσαν το ενδιαφέρον για χρήση υδροξυχλωροκίνης έναντι της COVID-19, αλλά δέχτηκαν κριτική για έλλειψη επιστημονικής εγκυρότητας. Αρκετές πιο πρόσφατες μελέτες δεν έδειξαν ότι τελικά το φάρμακο αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την COVID-19.

Τέλος, δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό BMJ έδειξαν ότι σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη, η υγεία τους δεν βελτιώθηκαν σημαντικά σε σχέση με αυτούς που δεν τους χορηγήθηκε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα