Κορονοϊός – ΗΠΑ: Σε εφαρμογή νόμος του 1950, κλείνουν τα σύνορα με Μεξικό

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Σε εφαρμογή νόμος του 1950, κλείνουν τα σύνορα με Μεξικό
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο AP

Ευρύτερες εξουσίες για να επιταχύνει και να επεκτείνει τον εφοδιασμό προς τον στρατό και τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας, ενέργειας και διαστήματος, δίνει στον Τραμπ ο νόμος περί Αμυντικής Παραγωγής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θέτει σε εφαρμογή τον Νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής, ένα μέτρο που είχε προαναγγείλει στις αρχές της εβδομάδας.

Με την απόφαση αυτή, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιταχύνει την παραγωγή προστατευτικών μασκών, αναπνευστικών συσκευών και άλλου εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Όταν ρωτήθηκε γιατί ενεργοποιεί τώρα τον νόμο αυτόν, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στους δημοσιογράφους ότι θα χρησιμοποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι οι Πολιτείες θα έχουν τις μάσκες και τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να καταπολεμήσουν τον ιό. Ο νόμος αυτός ανάγεται στην εποχή του Πολέμου της Κορέας, τη δεκαετία του 1950 και δίνει στον πρόεδρο ευρύτερες εξουσίες ώστε να «επιταχύνει και να επεκτείνει τον εφοδιασμό» από τις αμερικανικές βιομηχανίες προς τον στρατό και τα προγράμματα εσωτερικής ασφάλειας, ενέργειας και διαστήματος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Αναφερόμενος στη λήψη περισσότερων μέτρων, ο Τραμπ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να κηρυχθεί όλη η χώρα σε καραντίνα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα κλείσουν τα σύνορα με το Μεξικό, όπως έχει ήδη γίνει και με τον Καναδά. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε ότι θα επικαλεστεί έναν νόμο για τη δημόσια υγεία ώστε να εμποδίσει τους μετανάστες να μπαίνουν παράνομα στα σύνορα, τονίζοντας ότι η παράτυπη μετανάστευση «απειλεί να δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξήγησε ότι ΗΠΑ και Μεξικό αποφάσισαν να απαγορεύσουν τα μη αναγκαία ταξίδια στα σύνορά τους, ενώ ο Τσαντ Γουλφ, που είναι αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας, τόνισε ότι το μέτρο αυτό δεν αφορά το «νόμιμο εμπόριο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα