Κορονοϊός – Ιράν: Ο Χαμενεΐ ακύρωσε την ομιλία του για το περσικό νέο έτος

Κορονοϊός – Ιράν: Ο Χαμενεΐ ακύρωσε την ομιλία του για το περσικό νέο έτος
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ASSOCIATED PRESS

Το Ιράν, με 237 νεκρούς, αποτελεί μια από τις χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, μετά την Κίνα και την Ιταλία.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ακύρωσε την ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει στη Μασχάντ με την ευκαιρία του περσικού νέου έτους, στις 20 Μαρτίου, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του.

Το Ιράν, με 237 νεκρούς μέχρι σήμερα, είναι μια από τις χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, μετά την Κίνα και την Ιταλία.

«Η τελετή της ομιλίας του ανωτάτου ηγέτη, η οποία γίνεται κάθε χρόνο στο ιερό μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά την πρώτη ημέρα του νέου έτους δεν θα διεξαχθεί φέτος και (ο αγιατολάχ Χαμενεΐ) δεν θα πάει στη Μασχάντ» ανέφερε η ανακοίνωση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού», δεδομένων και των «αυστηρών συμβουλών των ειδικών υγείας να αποφεύγονται οι συναθροίσεις και τα ταξίδια».

Η Μασχάντ, η ιερή πόλη για τους σιίτες, είναι επίσης η γενέτειρα του αγιατολάχ Χαμενεΐ και η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράν. Είναι επίσης η πρωτεύουσα της επαρχίας Χορασάν-ε-Ραζαβί, όπου έχουν καταγραφεί 183 κρούσματα του Covid-19.

Κατά την ομιλία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη στη Μασχάντ περιγράφονται συνήθως οι μεγάλοι στόχοι του Ιράν για τους επόμενους 12 μήνες του έτους.

Η κυβέρνηση ζητά εδώ και πολλές ημέρες από τους Ιρανούς να μείνουν στα σπίτια τους και να μην ταξιδέψουν στη χώρα με αφορμή το περσικό Νέο Έτος. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, πολλοί κυβερνήτες επαρχιών αποφάσισαν να κλείσουν τα ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, ώστε να αποτρέψουν τους επίδοξους ταξιδιώτες.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 στο Ιράν. Στη λίστα των ασθενών και των νεκρών υπάρχουν πολλοί πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωμάτοι. Ο τελευταίος είναι ο αγιατολάχ Ρεζά Μοχαμαντί Λανγκερουντί, μαθητής του αγιατολάχ Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ebtekhar, ο Λανγκερουντί πέθανε σήμερα, σε ηλικία 91 ετών.

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

Πώς μεταδίδεται Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

Τα νοσοκομεία αναφοράς Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ταξίδια Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

 Η επιδημία στον πλανήτη Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα