Κούβα χωρίς Πρωτομαγιά, λόγω κορονοϊού

Ζευγάρι τρέχει στην παραλία της Αβάνα AP

Αναστέλλονται οι διεθνείς αφίξεις στην Κούβα, λόγω κορονοϊού. Ακυρώνεται και η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αβάνα.

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε την Τρίτη (31/03) ότι αναστέλλει τις αφίξεις διεθνών πτήσεων και θα ζητήσει από όλα τα πλοία υπό ξένη σημαία να αποσυρθούν από τα χωρικά ύδατα της νήσου της Καραϊβικής Θάλασσας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην Κούβα μέχρι την Τρίτη καταγράφονταν από τις υγειονομικές αρχές 186 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και έξι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο ιός. Η Κούβα έκλεισε εν μέρει τα σύνορά της την περασμένη εβδομάδα, καθώς ανέστειλε την έλευση ξένων τουριστών και απαγόρευσε την έξοδο των υπηκόων της χώρας από την επικράτεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ορισμένοι Κουβανοί και ξένοι μόνιμοι κάτοικοι συνέχισαν να επιστρέφουν, χάρη στις εναπομείνασες — μειούμενες με ταχείς ρυθμούς — εμπορικές πτήσεις, ωστόσο τους ζητήθηκε να παραμείνουν δύο εβδομάδες σε απομόνωση σε κρατικά κέντρα. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες μοιάζουν να κλείνουν κι αυτή την πόρτα.

«Πρέπει να αναστείλουμε τις αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό», διότι «συνεχίζουν να εγείρουν κίνδυνο για την υγεία του λαού», εξήγησε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κλιμακίου διαχείρισης κρίσης αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακυρώνεται η Εργατική Πρωτομαγιά

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες ήταν η ακύρωση της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στην Αβάνα, στην οποία συγκεντρώνονται πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο. Την απόφαση «έλαβε το Πολιτικό Γραφείο» της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, του οποίου «προεδρεύει ο στρατηγός Ραούλ Κάστρο, ως πρώτος γραμματέας της ΚΕ», διευκρίνισε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Μετά την επικράτηση της σοσιαλιστικής επανάστασης στην Κούβα το 1959, η συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στη χώρα. Είχε επίσης ακυρωθεί το 1994 και το 1995, όταν η νήσος υπέμενε σοβαρή οικονομική κρίση, τη λεγόμενη «ειδική περίοδο», μετά τον διαμελισμό του βασικότερου συμμάχου της, της Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΟΥΒΑ COVID-19 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ GOOD NEWS

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ