Κορονοϊός: Με γερμανική χρηματοδότηση το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο

Κορονοϊός: Με γερμανική χρηματοδότηση το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο

Παρά τους ισχυρισμούς στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ, φαίνεται πως η ανάπτυξη του εμβολίου δεν έλαβε χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, αλλά από το Βερολίνο

Οperation Warp Speed, ήταν το όνομα της “επιχείρησης” της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, που στόχευε στην στην ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων κατά του κορονοϊού, μέσω συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η αμερικανική εταιρία Pfizer ανακοίνωσε την κατά 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει μαζί με την γερμανική BioNTech, δημιουργώντας την ελπίδα στον πλανήτη, ότι η περιπέτεια της πανδημίας μπορεί σύντομα να οδηγηθεί σε ένα τέλος.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, με μήνυμά του στο twitter καλωσόρισε την ευχάριστη αυτή είδηση, αποδίδοντάς την στις συμπράξεις ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ.

Είναι όμως έτσι; Σύμφωνα με την Washington Post, τον Ιούλιο η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία για την Pfizer για την διανομή ενός μελλοντικού εμβολίου, προκειμένου να φτάσει σε όσο περισσότερο κόσμο δυνατόν. Η συμφωνία όμως δεν περιελάμβανε την ανάπτυξη του εμβολίου.

“Δεν συμμετείχαμε ποτέ στο Warp Speed, δεν έχουμε πάρει ποτέ χρήματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ή οποιονδήποτε άλλο”, δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης η αντιπρόεδρος της Pfizer, Κάθριν Γιάνσεν.

Αντίθετα, η γερμανική BioNTech, έλαβε από το Βερολίνο 445 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να κατασκευάσει τις υποδομές που θα τις επέτρεπαν να επιταχύνει τις διαδικασίες ανάπτυξης του εμβολίου, αναφέρει το Bloomberg.

Έτσι, φαίνεται πως παρά τις προσπάθειες των στελεχών της απερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ, τα λεφτά των Γερμανών φορολογούμενων είναι εκείνα που έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη του εμβολίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα