Κορονοϊός: Ένας νεκρός ανά 10 λεπτά στο Ιράν – Οι γιατροί δουλεύουν χωρίς μάσκες

Κορονοϊός: Ένας νεκρός ανά 10 λεπτά στο Ιράν – Οι γιατροί δουλεύουν χωρίς μάσκες
Κορονοϊός στο Ιράν. Εργαζόμενοι κάνουν απολύμανση. AP

Στο Ιράν οι οικογένειες σκάβουν μόνοι τους τάφους για τους νεκρούς, οι φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων μεγαλώνουν καθώς πλησιάζει το Νορούζ, η ιρανική πρωτοχρονιά.

Ένας νεκρός κάθε 10 λεπτά από τον κορονονοϊό στο Ιράν, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της χώρας. Οι άδειες αποθήκες της χώρας αναγκάζουν τους γιατρούς να δουλεύουν χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ οι οικογένειες σκάβουν μόνες τους τάφους για τους νεκρούς τους.

Το Ιράν μετρά κοντά στα 18.500 κρούσματα, ενώ 1.284 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Πρόκειται για την τρίτη σε σειρά χώρα με τους περισσότερους θανάτους μετά την Κίνα και την Ιταλία. Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) τα κρούσματα υπολογίζονται πενταπλάσια, καθώς το τεστ γίνεται αποκλειστικά στα πιο σοβαρά περιστατικά.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργού Υγείας, Kianush Jahanpur, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: “Βάσει των στοιχείων μας, 6 άνθρωποι πεθαίνουν ανά μια ώρα, ενώ 50 μολύνονται”.

Μια νοσοκόμα που δουλεύει στο Karaj, μια πόλη 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, αποκάλυψε στον Independent πως “Οι προστατευτικές μάσκες είναι διαθέσιμες μόνο για όσους δουλεύουν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες άνθρωποι που δουλεύουν σε άλλες μονάδες του νοσοκομείου να μολυνθούν και να το μεταδώσουν στους ασθενείς”.

“Έχουμε ξεμείνει σχεδόν από εξοπλισμό. Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα και το ιατρικό προσωπικό μας εξουθενωμένο. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν πάρει την κατάσταση στα σοβαρά”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πολίτες της Τεχεράνης αποκάλυψαν πως τα πτώματα συνωστίζονται στα νεκροτομεία, ενώ οι αρχές της χώρας σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού θάβουν τους νεκρούς με ασβέστη.

Σε επαρχιακές περιοχές, πολίτες αποκαλύπτουν πως οικογένειες, θάβουν τα πτώματα σε αυτοσχέδιους τάφους, χωρίς τελετή. “Ένας συγγενείς μου παρατήρησε πως ένας γείτονας πέθανε. Η ίδια του η οικογένεια φοβόταν να τον πλησιάσει. Τον τύλιξε με μια κουβέρτα και “πέταξαν” το πτώμα σε έναν αυτοσχέδιο τάφο. Σαν νεκρό ζώο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα