Κορονοϊός: Όσα δεν ξέρουμε για το εμβόλιο της Pfizer

Κορονοϊός: Όσα δεν ξέρουμε για το εμβόλιο της Pfizer

Η ανθρωπότητα χαμογελά μετά τις ανακοινώσεις των Pfizer και Biontech για την παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο δρόμος ωστόσο είναι ακόμη μακρύς και αρκετά "ομιχλώδης" ως προς τις γνώσεις μας γύρω από αυτό.

Οι ανακοινώσεις των Pfizer και Biontech γέννησαν ελπίδες για την παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού, καθώς διαπίστωσαν αποτελεσματικότητα της τάξεως του 90% μετά από κλινικές δοκιμές των εργαστηρίων. Πρόκειται για ένα σπουδαίο νέο, αλλά και ένα σημαντικό, πρώτο βήμα στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, η οποία οδεύει προς τη συμπλήρωση ενός ημερολογιακού έτους.’

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo) επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

Η ενδιάμεση ανάλυση πραγματοποιήθηκε αφού 94 ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές προσβλήθηκαν από την Covid-19 και εξετάσθηκε ποιοι από αυτούς είχαν λάβει το εμβόλιο και ποιοι placebo.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ωστόσο, τα ευχάριστα αυτά νέα δημιουργούν μεν ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο η στιγμή που η διανομή του εμβολίου θα ξεκινήσει φαίνεται ακόμη να απέχει αρκετά. Παράλληλα, το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο, εκτός από αβεβαιότητα, δημιουργεί και μία “σύγχυση ως προς τις γνώσεις μας γύρω από αυτό, γεννώντας και αρκετά αναπάντητα ερωτήματα.

Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει πόσοι ακριβώς από τους νοσήσαντες έχουν λάβει εμβόλιο. Για την επιβεβαίωση του ποσοστού επιτυχίας, η Pfizer θα συνεχίσει την δοκιμή μέχρι να υπάρξουν 164 περιστατικά Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων. Δεδομένης της εκτόξευσης του ρυθμού μόλυνσης στις ΗΠΑ, ο αριθμός αυτός θα έχει επιτευχθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου. Βέβαια, η άνω του 90% αποτελεσματικότητα σημαίνει ότι το πολύ 8 από τους 94 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από την νόσο είχαν λάβει το εμβόλιο, το οποίο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με απόσταση περίπου τριών εβδομάδων.

Την ίδια ώρα, προκύπτει μία σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του: Για παράδειγμα, πόσο αποτελεσματικά προλαμβάνει την εκδήλωση σοβαρής ασθένειας;

Η ανακοίνωση αναφέρει πως θα είναι αποτελεσματικό για την πρόληψη της Covid-19, αυτό ωστόσο δεν απαντά και στο ερώτημα για το αν είναι πιθανό κάποιος να μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Παράλληλα, τα αποτελέσματα επικεντρώθηκαν σε αυτούς που νόσησαν βαριά, ωστόσο ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς που συμμετείχαν στη δοκιμή ήταν ασυμπτωματικοί ή εμφάνισαν ήπια συμπτώματα. Επίσης, παραμένει άγνωστο τι έγινε με το υπόλοιπο 10% των περιπτώσεων που συμμετείχαν στο εμβόλιο και προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, όχι μόνο ως προς τη σοβαρότητα της νόσου, αλλά και την επίδραση του εμβολίου σε αυτή.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Παρά τα ερωτήματα που προκύπτουν, ωστόσο, οι ειδικοί παραμένουν αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα, όχι μόνο του συγκεκριμένου εμβολίου της
Pfizer, αλλά και για τα αποτελέσματα άλλων εμβολίων. Η Δρ. Andrea Cox του Πανεπιστημίου Johns Hopkins μίλησε για “ενθαρρυντικό νέο” μίας δοκιμής που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς μόλις ένας “μικρός αριθμός ατόμων μολύνθηκε”, ενώ η Angela Rasmussen του Πανεπιστημίου της Κολούμπια είπε πως “ακόμη υπάρχει μακρύς δρόμος”, ωστόσο “η ενδιάμεση ανάλυση έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα που αν διατηρηθούν σε μεγαλύτερο πληθυσμό ανθρώπων θα μιλάμε για τεράστια νίκη της δημόσιας υγείας”.

Η Andrea Cox μάλιστα εξήγησε πως τα καλά νέα του εμβολίου αφορούν και τα εμβόλια άλλων εταιρειών, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο επιδρά ένα εμβόλιο, απαντώντας ενθαρρυντικά στον ευρύτερο στόχο των επιστημόνων: “Το εμβόλιο λειτουργεί σαν ένας τοίχος που δεν επιτρέπει τον ιό να περάσει στο σώμα μας. Βέβαια το επίπεδο ανοσίας είναι πολύ υψηλό και δεν περιμένουμε όλα τα εμβόλια να είναι το ίδιο αποτελεσματικά και να δράσουν με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο ο στόχος είναι να μην υπάρξει σοβαρή εκδήλωση της νόσου και όχι να μην νοσήσει κανείς, έστω ήπια”.

Σε συνέχεια της παραπάνω δήλωσης, έρχεται και η εξήγηση σχετικά με την διαφορετική επίδραση του εμβολίου ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, αλλά και το ιατρικό ιστορικό. Η Angela Rasmussen τόνισε πως “δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους ανθρώπους που συμμετείχαν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Άλλωστε, αν η κύρια λειτουργία του εμβολίου είναι η πρόληψη και προστασία από μία βαριά νόσο, τότε αυτό για το οποίο πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε είναι να λειτουργεί αποτελεσματικά για ανθρώπους 70 ή 80 ετών και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα”.

Τέλος, αν και ακόμη φαντάζει πρόωρο, παραμένει άγνωστο το διάστημα που θα χρειαστεί για τη διανομή του εμβολίου. Όταν το εμβόλιο θα είναι έτοιμο προς διάθεση, θα χρειαστεί ένα σημαντικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει και τον ειδικό εξοπλισμό για τη συντήρησή του, αφού, σύμφωνα με έρευνες θα πρέπει να διατηρηθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι εσφαλμένες τοποθετήσεις σχετικά με το νέο αυτό εμβόλιο έχουν κάνει στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο, εσχάτως, και ο Μάικ Πενς, πράγμα που μαρτυρά τη σύγχυση γύρω από τις γνώσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής για αυτό.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή του κόσμου, θεωρώντας πως κάθε προσέγγιση, αλλά και οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως μελετημένη, αφού επηρεάζει την εμπιστοσύνη του κόσμου προς το εμβόλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα