Κορονοϊός: Πώς κατάφερε η Νέα Ζηλανδία να ισοπεδώσει την επιδημική καμπύλη

Κορονοϊός: Πώς κατάφερε η Νέα Ζηλανδία να ισοπεδώσει την επιδημική καμπύλη
Έλεγχοι στη Νέα Ζηλανδία AP Photo/Manish Swarup

Η Νέα Ζηλανδία αποτελεί πλοηγό στην... κούρσα επιπεδοποίηση της επιδημικής καμπύλης, την οποία κατάφερε να "ισοπεδώσει" αποτρέποντας την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Ελλάδα έχει πάρει τα εύσημα για τη θέση που κατέχει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην επιπεδοποίηση της επιδημικής καμπύλης.

Πέρα από τη Γηραιά ήπειρο, όμως, εύσημα θα πρέπει αν δοθούν και σε μία άλλη χώρα, η οποία έχει καταφέρει να ισοπεδώσει την καμπύλη και να κατατροπώσει τον κορονοϊό.

Ο λόγος για τη Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει κάνει σπουδαία δουλειά, με ταχύτητα αντανακλαστικά και γοργά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.

Εκτός των μέτρων που λήφθηκαν βέβαια, η χώρα είχε ως σύμμαχο και τον πληθυσμό των -μόλις- 5 εκατομμυρίων κατοίκων, τα οποία ήταν διάσπαρτα, απλωμένα, με αποτέλεσμα η αποφυγή των συνωστισμών και των μεγάλων συναθροίσεων να γίνεται εύκολη υπόθεση, με αρκετές πόλεις να έχουν πολύ μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα.

Φυσικά και τον σπουδαιότερο ρόλο τον διαδραμάτισαν τα πρώιμα μέτρα για αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, μαζικών τεστ, εντοπισμό θετικών κρουσμάτων και απομόνωση των ανθρώπων που νόσησαν.

Η χώρα μάλιστα, μετά την πειθαρχία που επέδειξε κράτησε με συνέπεια τα μέτρα, παρά τη βελτίωση που παρουσίαζε με τον χρόνο.

Ο πρόεδρος δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος έγραψε στον “Guardian”: “Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλάι είναι σε καλύτερη θέση για να χαλαρώσουν τα μέτρα και να επιστρέψουν σε οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, καθώς κρατούν τους θανάτους χαμηλά”.

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα και η επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού από τη Νέα Ζηλανδία πιστοποιείται από τους αριθμούς. Κάτω από 20 θάνατοι και λιγότερα από 1.500 κρούσματα στη χώρα μέχρι σήμερα.

Όσο για την επιπεδοποίηση της καμπύλης; Αποτυπώνεται παρακάτω, επιβεβαιώνοντας όσα προαναφέρθηκαν.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα