Κορονοϊός - Ρίο ντε Ζανέιρο: Πυρά σε φαβέλα απέτρεψαν τη διανομή τροφίμων

Κάτοικοι μεταφέρουν τρόφιμα σε φαβέλα στο Ρίο Ντε Ζανέιρο
Κάτοικοι μεταφέρουν τρόφιμα σε φαβέλα στο Ρίο Ντε Ζανέιρο AP

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ξέσπασαν ανταλλαγές πυρών σε τμήματα της φαβέλας. Οι εθελοντές δεν κατάφεραν να μοιράσουν τρόφιμα σε όσους είχαν ανάγκη.

Ανταλλαγές πυρών σε φαβέλα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, απέτρεψαν χθες Δευτέρα (27/4) τη διανομή τροφίμων σε κατοίκους οι οποίοι δεν έχουν έσοδα εξαιτίας των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσαν εθελοντές.

«Οι δραστηριότητές μας (χθες) το πρωί ακυρώθηκαν εξαιτίας ανταλλαγών πυρών», καθώς πολλοί από τους ανθρώπους για τους οποίους προοριζόταν η βοήθεια «ζουν στη ζώνη όπου εκτυλίσσονταν οι συγκρούσεις», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαούλ Σαντσιάγκου, ο οποίος οργανώνει τη διανομή τροφίμων και προϊόντων υγιεινής στο Κομπλέξου ντο Αλεμάου, συγκρότημα παραγκουπόλεων στο βόρειο τμήμα της μεγαλούπολης.

ADVERTISING

Έπειτα από τη σχετική ηρεμία που επικράτησε τον Μάρτιο, ο αριθμός των επιχειρήσεων της αστυνομίας στις φαβέλες αυξήθηκε εκ νέου τον Απρίλιο, σημειώνουν μελετητές του φαινομένου της βίας στο Ρίο.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ξέσπασαν ανταλλαγές πυρών σε τμήματα της φαβέλας αφού «οπλισμένοι κακοποιοί» άνοιξαν πυρ εναντίον στελεχών της.

«Η αστυνομική παρουσία ενισχύθηκε και έλαβαν χώρα συγκρούσεις. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ούτε συλλήψεις», ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης στο Ρίο.

Οι συγκρούσεις αστυνομικών με διακινητές ναρκωτικών είναι συχνές στις φαβέλες, τις φτωχές συνοικίες όπου ζει περίπου το ένα τέταρτο των κατοίκων της μεγαλούπολης.

Σύμφωνα με τον Σαντσιάγκου, οι επιχειρήσεις της αστυνομίας έχουν μειωθεί, όπως και ο αριθμός των νεκρών, από την έναρξη της πανδημίας.

Το Δίκτυο Παρατηρητηρίων για την Ασφάλεια, συλλογικότητα στην οποία συμμετέχουν πανεπιστήμια και μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπολόγισε ότι καταγράφηκε μείωση των επιχειρήσεων της αστυνομίας στις φαβέλες που ανήλθε στο 23% τον Μάρτιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις αυτές μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ τον περασμένο μήνα (15 έναντι 36 το 2019).

«Αυτό δείχνει ότι η στρατηγική του πολέμου εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών που διεξάγεται (...) από τις αρχές είναι ένας βασικός λόγος για τη βία στις φαβέλες», σημείωσε ο Σαντσιάγκου.

Ειδικοί ωστόσο διαπιστώνουν ότι καταγράφηκε νέα αύξηση των ανταλλαγών πυρών και των επιχειρήσεων της αστυνομίας σε πολλές συνοικίες τον Απρίλιο, κάτι που ενδέχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τον φτωχότερο πληθυσμό εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η τήρηση των λεγόμενων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης αποτελεί εξάλλου αληθινή πρόκληση στις πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές, όπου πολλοί κάτοικοι εξαρτώνται από την παραοικονομία για να επιβιώσουν.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Βραζιλία, Covid-19
SHARE:

24Media Network