Κορονοϊός: Το Νεπάλ είναι η επόμενη Ινδία, η θετικότητα έφτασε στο 44%

Κορονοϊός: Το Νεπάλ είναι η επόμενη Ινδία, η θετικότητα έφτασε στο 44%
Ασθενής με κορονοϊό στο Νεπάλ AP

Το Νεπάλ δοκιμάζεται όσο και η γειτονική Ινδία από την επέλαση του κορονοϊού. Ισως και περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ιατρικές δομές της χώρας είναι πολύ κακές και πολύ λίγες.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ινδία λόγω της πανδημίας είναι γνωστή. Η αχανής χώρα με τον πληθυσμό του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων δοκιμάζεται πολύ σοβαρά τον τελευταίο μήνα.

Αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό στο κοινό έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το γειτονικό Νεπάλ. Ειδικοί την περιγράφουν ακόμα και ως χειρότερη από την αντίστοιχη της Ινδίας αφού ο ιός μεταδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η θετικότητα των τεστ έφτασε στο 44% (!) κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο άνθρωποι που εξετάζονταν για κορονοϊό διαγνώστηκαν θετικοί.

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα τόνισε ότι “αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ινδία δεν είναι τίποτα άλλο από μία τρομακτική προεπισκόπηση του μέλλοντος στο Νεπάλ”.

Για τους περίπου 30.000.000 κατοίκους του το πάμφτωχο Νεπάλ διαθέτει 1595 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και μόλις 480 αναπνευστήρες. Σε 100.000 πληθυσμό αντιστοιχούν 0,7 γιατροί, αναλογία που είναι μικρότερη από τη σχετική της Ινδίας (0,9).

Τι συνέβαλε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN στη ραγδαία εξάπλωση του ιού; Συγκεντρώσεις, γάμοι, χαλάρωση του κοινού και κυβερνητική ανικανότητα.

Την ίδια ώρα αγκάθι αποτελούν οι εργάτες από το Νεπάλ που βρίσκονται στην Ινδία και επιστρέφουν σιγά-σιγά στην πατρίδα τους. Γι’ αυτούς δημιουργούνται ειδικές μονάδες υγείας στα σύνορα των δύο χωρών από το στρατό. Θεωρείται όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό το μέτρο θα αποδειχθεί αρκετό.

Ο εμβολιασμός, τέλος, συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Εστω τη μία δόση του εμβολίου την έχει λάβει μόλις το 7,2% του πληθυσμού. “Κάνουμε ότι μπορούμε αλλά το σύστημα υγείας της χώρας είναι εξαιρετικά αδύναμο” τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα