Κρίση στην Αλβανία: Προς καθαίρεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα

Ο πρόεδρος της Αλβανία Ιλίρ Μετα
Ο πρόεδρος της Αλβανία Ιλίρ Μετα AP

Άμεση η αντίδραση της κυβέρνησης, στο διάταγμα που υπέγραψε ο Μέτα για αναβολή των δημοτικών εκλογών, στις 30 Ιουνίου. "Οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά" επιμένει ο Ράμα.

Σε απευθείας ραδιοτηλεοπτική μετάδοση υπέγραψε σήμερα το πρωί στα Τίρανα διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα σε μια κίνηση που, όπως είπε, αποσκοπεί στην εκτόνωση της πολιτική έντασης στη χώρα.

Προηγήθηκε μακροσκελής αναφορά του στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην κίνηση Μέτα με την εκπρόσωπό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κομματος Ελίσα Σπιροπάλι να ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε, δε, τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Κατόπιν τούτου οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες στα Τίρανα με τον Πρόεδρο Μέτα -και όχι μόνο- να εκφράζει ανησυχίες ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Αλβανία να κατρακυλήσει σε κλιμακούμενη κοινωνική ένταση, η οποία μπορεί να επιφέρει ανεξέλεγκτες συνέπειες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλβανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αλβανία: Ο Μέτα δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου, δήλωσε ο Ράμα

Ακραία πόλωση στην Αλβανία, ακυρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές

SHARE:

24Media Network