Κρίσιμες εκλογές και στη Γαλλία

Κρίσιμες εκλογές και στη Γαλλία

Ιδιαίτερα κρίσιμες για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης θεωρούνται οι σημερινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Διαβάστε αναλυτικά

Ιδιαίτερα κρίσιμες για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης θεωρούνται οι σημερινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, με τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ να θεωρείται φαβόρι, αν και η διαφορά του με τον Νικολά Σαρκοζί έχει μειωθεί τις τελευταίες μέρες.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 20:00, όταν θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών από τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Εκτιμήσεις θα μεταδώσουν νωρίτερα τα ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως συνέβη και στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 22 Απριλίου.

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον έβδομο πρόεδρο της Πέμπτης Δημοκρατίας που θα παραμείνει για πέντε χρόνια επικεφαλής μιας από τις σημαντικότερες παγκόσμιες δυνάμεις.

Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν νικητής του πρώτου γύρου με ποσοστό 28,63% έναντι 27,18% του Σαρκοζί και θεωρείται το φαβορί των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται εν μέσω οικονομικής κρίσης και ανεργίας ρεκόρ.

Ωστόσο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 52% σε δημοσκόπηση το βράδυ της Παρασκευής, ο Ολάντ βλέπει τη διαφορά του από τον Νικολά Σαρκοζί να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδό της από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Στις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις και οι δύο υποψήφιοι προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους, με τον Ολάντ να τονίζει ότι η νίκη δεν χαρίζεται και τον Σαρκοζί να επιμένει ότι η ήττα μπορεί να αποφευχθεί.

Αν ο Ολάντ εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν.

Για τον δεύτερο γύρο, ο σοσιαλιστής υποψήφιος έχει την υποστήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς και των οικολόγων (συνολικά 14,5% στον πρώτο γύρο). Αντίθετα, ο Σαρκοζί δεν κατάφερε να πάρει με το μέρος του κανέναν από τους υποψηφίους του πρώτου γύρου.

Ο άγνωστος παράγοντας στις εκλογές αυτές είναι το τι θα ψηφίσουν οι οπαδοί της Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδας της ακροδεξιάς, η οποία συγκέντρωσε το ιστορικό ποσοστό του 17,9%. Η ίδια η Λεπέν δήλωσε πως θα ψηφίσει λευκό.

Ο Σαρκοζί δεν μπορεί να επανεκλεγεί αν δεν πάρει τις ψήφους των υποστηρικτών του Εθνικού Μετώπου. Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε 9,1%, δήλωσε πως θα στηρίξει τον Ολάντ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 22 Απριλίου η αποχή στην εκλογική διαδικασία ήταν 20,53%. Συνήθως στον δεύτερο γύρο είναι μεγαλύτερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νίκη Ολάντ και ραντεβού στον β' γύρο

Προβάδισμα Ολάντ δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Η λιτότητα, η ακροδεξιά και ο φόβος για τη δημοκρατία

SHARE:

24Media Network