Κροατία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της άμβλωσης – το αμφιλεγόμενο σύνθημά τους

Κροατία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της άμβλωσης – το αμφιλεγόμενο σύνθημά τους
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαδήλωση υπέρ της άμβλωσης στο Μεξικό. 2020/Associated Press

"Η ζωή του αγέννητου παιδιού έχει επίσης σημασία" φώναζαν οι διαδηλωτές μαζί με πατριωτικά συνθήματα.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της άμβλωσης βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Κροατίας, υπό το βλέμμα των υποστηρικτών του δικαιώματος στην άμβλωση, που ανησυχούν σχετικά με μια ενδεχόμενη αυστηροποίηση της νομοθεσίας.

Οι διαδηλωτές στο Ζάγκρεμπ, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκα, κρατούσαν σημαίες της Κροατίας και φώναζαν πατριωτικά συνθήματα, ενώ τα πανό που είχαν έγραφαν μεταξύ άλλων “Unborn Lives Matter, Too” (η ζωή του αγέννητου παιδιού έχει επίσης σημασία), σε αναφορά στο γνωστό σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter.

«Είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε την προστασία κάθε ανθρώπινης ζωής, περιλαμβανομένης εκείνης των αγέννητων παιδιών», δήλωσε ο Λούκα Χούντιντσετς, ένας από τους διοργανωτές της κινητοποίησης.

Αριστερές και φεμινιστικές οργανώσεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτή τη διαδήλωση με τα μέλη τους να στέκονται στο πεζοδρόμιο, φορώντας ποδιές, που έμοιαζαν να έχουν κηλίδες από αίμα και κρατώντας κρεμάστρες ρούχων, μια αναφορά στις παράνομες αμβλώσεις.

Η διαδήλωση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Φέτος, διεξήχθη την παραμονή των τοπικών εκλογών στο Ζάγκρεμπ όπου ένας υποψήφιος, που εκπροσωπεί την αριστερά και τους οικολόγους, εμφανίζεται ως το φαβορί στις δημοσκοπήσεις, μπροστά από έναν συντηρητικό.

«Αναμένουμε πολιτικούς άνδρες που μας εκπροσωπούν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, οι οποίοι σέβονται το πιο θεμελιώδες δικαίωμα: το δικαίωμα της ζωής», είπε ένας εκ των διοργανωτών, που συστήθηκε ως Στεπάν.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Κροατία έως την δέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ο νόμος επιτρέπει στους γιατρούς να αρνούνται να κάνουν την άμβλωση και σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 60% εξ αυτών ασκεί αυτό το δικαίωμα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του 2017 είχε δώσει εντολή στο κοινοβούλιο να προετοιμάσει μια νέα νομοθεσία σχετικά με την άμβλωση, εκτιμώντας πως ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ είναι ξεπερασμένος, τροφοδοτώντας τους φόβους των υποστηρικτών του δικαιώματος στην άμβλωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα