Κύπρος: Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων σε 10 καρέ

Κύπρος: Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων σε 10 καρέ

Η Τουρκία άνοιξε την Πέμπτη (08/10) το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο. Εικόνες από την είσοδο των Τουρκοκυπρίων και τις διαδηλώσεις των Ελληνοκυπρίων.

Κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία άνοιξε την Πέμπτη (08/10) τμήμα του παραλιακού μετώπου της πόλης των Βαρωσίων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

Όπως ανέφεραν κυπριακά μέσα, άνδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο, που ήταν εκεί, ότι μπορούσε να περάσει. Κανείς δεν ζήτησε έγγραφα ή επίδειξη ταυτοτήτων και ο κόσμος άρχισε να προχωρά από τον συγκεκριμένο δρόμο προς την παραλία.

Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από το σημείο εισόδου ήταν και κάποιοι που είχαν τυλιχθεί την τουρκική σημαία ή την κρατούσαν, όπως και την σημαία του ψευδοκράτους, ενώ κατά το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, επιτράπηκε η είσοδος σε πολίτες αλλά και σε λειτουργούς του Τύπου υπό το βλέμμα της ψευδοαστυνομίας.

Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των Ελληνοκυπρίων και των προσφύγων που εγκατέλειψαν την πόλη το 1974, οι οποίοι την ίδια μέρα προχώρησαν σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, κρατώντας πανό που έγραφαν συνθήματα όπως “Θέλω πίσω την πόλη μου”.

Δείτε φωτογραφίες:

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα