Κύπρος: Εξηγήσεις Ακιντζί για τις εγγυήσεις

Κύπρος: Εξηγήσεις Ακιντζί για τις εγγυήσεις

“Ελλάδα και Τουρκία πλέον δεν θα μπορούν να κάνουν μονομερή επέμβαση σε μια ομόσπονδη Κύπρο παρά μόνο στην περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι αισθανθούν ότι απειλούνται” είπε μιλώντας στην Χουριέτ ο Μουσταφά Ακιντζί

Το σύστημα των εγγυήσεων μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή Κύπρο, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη στη «Χουριέτ».

Ανέφερε ότι, αν και δεν έχει ακόμα συζητηθεί το θέμα της απόσυρσης του τουρκικού στρατού, εντούτοις πρέπει να υπάρξει λογική περίοδος εφαρμογής για την απόσυρση. Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε πόσα χρόνια θα γίνει αυτό.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, «η Ελλάδα και η Τουρκία πλέον δεν θα μπορούν να κάνουν μονομερή επέμβαση σε μια ομόσπονδη Κύπρο». Μόνο, προσέθεσε, «στην περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι αισθανθούν ότι απειλούνται».

Για την εκ περιτροπής προεδρία, υπογράμμισε ότι είναι «εκ των ων ουκ άνευ της ισότητας των Τουρκοκυπρίων».

Επίσης, δήλωσε ότι όποια και να είναι η καταγωγή οποιουδήποτε έχει την υπηκοότητα της αυτοαποκαλούμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου -κατά την έκφρασή του-, αυτός ή αυτή «θα γίνουν πολίτες της ομόσπονδης Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ανάμεσα σε αυτούς, συμπλήρωσε, είναι «και αδελφοί μας που ήρθαν από την Τουρκία και έγιναν πολίτες εδώ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό
SHARE: