Κύπρος: Την άνοιξη η απόφαση για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο

Κύπρος: Την άνοιξη η απόφαση για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο

Ευχάριστος πονοκέφαλος για την Κύπρο. Εν αναμονή αποφάσεων για το αν θα προχωρήσει σε εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου

Ο υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει την Άνοιξη κατά πόσο θα προχωρήσει κατά προτεραιότητα στην άντληση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι μέχρι τότε θα γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία, από την ανάλυση των δεδομένων σχετικά με το πετρέλαιο, τα οποία συγκέντρωσε η Noble Energy.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, που τυγχάνουν επεξεργασίας, το τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ είναι δυνατό να περιέχει μέχρι και 1.5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Με βάση τις τρέχουσες τιμές, το μερίδιο της κυβέρνησης στο πετρέλαιο ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι σε τόσο πρώιμα στάδια, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μόλις 20% μέχρι 30% και γι' αυτό το λόγο η Noble, στην αρχική της παρουσίαση, ανέφερε ότι δεν έχει υπολογιστεί το ποσοστό του ρίσκου.

Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, οι μόνες πληροφορίες που υπάρχουν είναι τα σεισμογραφικά δεδομένα, γεγονός το οποίο περιορίζει τις πιθανότητες εντοπισμού και εξόρυξης πετρελαίου.

Ο υπουργός Εμπορίου, ανέφερε, παράλληλα, ότι τα δεδομένα, τα οποία υπάρχουν ενώπιον μας, για την ώρα, είναι η επιβεβαιωμένη ανακάλυψη για φυσικό αέριο και οι προοπτικές για πετρέλαιο."Γι’ αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να προτρέχουμε, γιατί αν και τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά για να μπορέσει κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι υπάρχει πετρέλαιο, ποιες είναι ποσότητες και εάν μπορεί να αντληθεί" είπε ο κ. Λακκοτρύπης.  

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πετρέλαιο αξίας 60 δισ. ευρώ στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

SHARE:

24Media Network