Λευκορωσία: Κυρώσεις από την Ε.Ε. για τη βίαιη καταστολή και τις αμφισβητούμενες εκλογές

Λευκορωσία: Κυρώσεις από την Ε.Ε. για τη βίαιη καταστολή και τις αμφισβητούμενες εκλογές
AP Photo/Sergei Grits

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε πως η ΕΕ ξεκινά τη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων κατά του Μινσκ.

“Πράσινο” φως για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας για την καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι “η ΕΕ δεν δέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα. Ξεκινούν οι εργασίες για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη βία και την παραποίηση των αποτελεσμάτων”.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους της δήλωσε: “Η ΕΕ θα ξεκινήσει τώρα μια διαδικασία κυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων για τις βιαιοπραγίες, τις συλλήψεις και τις νοθείες που συνδέονται με τις εκλογές”.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λουξεμβούργου,, Ζαν Άσελμπορν είπε από τη μεριά του στο Γαλλικό Πρακτορείο: “Όλος ο κόσμος συμφωνεί για να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής νέων κυρώσεων”., ενώ ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter, έγραψε: “Η Γαλλία είναι απόλυτα δεσμευμένη στην αρχή των στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος προσώπων και τη στήριξη των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού της Λευκορωσίας”.

Θα καταρτιστεί ένας κατάλογος προσώπων που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν και προχώρησαν την καταστολή και θα κατατεθεί προς έγκριση στα κράτη μέλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα