Λευκορωσία: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα επέμβει στρατιωτικά

Λευκορωσία: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα επέμβει στρατιωτικά
Η επίσκεψη του Μπίγκαν στη Λιθουανία AP

''Δεν διαθέτουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα επέμβει στρατιωτικά στη Λευκορωσία'', τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία σκοπεύει να επέμβει στρατιωτικά στη Λευκορωσία, ενώ ζήτησε από το Μινσκ να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

«Φυσικά θα ήταν απολύτως ανεπιθύμητο, αλλά δεν διαθέτουμε καμία ένδειξη πέρα από κάποιες δημόσιες δηλώσεις που έχουμε ακούσει», δήλωσε ο Μπίγκαν από το Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, μετά τη συνάντησή του με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η επίσκεψη του Μπίγκαν στη Λιθουανία, που συνορεύει με τη Λευκορωσία, σηματοδοτεί τον μεγαλύτερο ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στην επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι οποίοι απορρίπτουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Εξάλλου ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός θα επισκεφθεί αύριο την Τρίτη τη Μόσχα και θα συνομιλήσει με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους για την κρίση στη Λευκορωσία, τον έλεγχο των όπλων και τη Βόρεια Κορέα, όπως εξήγησε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί βαθιά για τις εκλογές της 9ης Αυγούστου που αμαυρώθηκαν, όπως δήλωσε, από σοβαρά προβλήματα και από την αστυνομική καταστολή και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ακολούθησαν.

Αντιπαράθεση Βίλνιους- Μινσκ

Στο μεταξύ Βίλνιους και Μινσκ αλληλοκατηγορούνταν σήμερα για παραβιάσεις των κοινών τους συνόρων, μετά την εκτόξευση από τη Λιθουανία μπαλονιών σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Λευκορώσους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τη Λιθουανία, στρατιωτικό ελικόπτερο της Λευκορωσίας παραβίασε χθες Κυριακή τον εναέριο χώρο της λίγα λεπτά προτού χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 30 χιλιομέτρων μεταξύ του Βίλνιους και των συνόρων.

«Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας λόγω της παραβίασης των συνόρων της χώρας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι αντέδρασε σε «μια απόπειρα παραβίασης» του εναέριου χώρου της χώρας «από οκτώ μπαλόνια με αντικυβερνητικά σύμβολα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα