Λευκορωσία: Προσφυγή αντιπολίτευσης στο Ανώτατο Δικαστήριο για το αποτέλεσμα των εκλογών

Λευκορωσία: Προσφυγή αντιπολίτευσης στο Ανώτατο Δικαστήριο για το αποτέλεσμα των εκλογών
Αντικυβερνητική διαδήλωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας AP

Οπως αναμενόταν, τρεις από τους υποψήφιους των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο αμφισβητώντας το αποτέλεσμα.

Εκπρόσωποι του επιτελείου της πρώην υποψηφίας για την προεδρία στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, προσέφυγαν στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Λουκάσένκο συγκέντρωσε ποσοστό 80% και η Τιχανόφσκαγια το 10%, τα οποία θεωρούν ως μη έγκυρα.

«Η προσφυγή κατατέθηκε και η απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας θα ληφθεί εντός τριών ημερών» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε προσφύγει με το ίδιο αίτημα η πρώην υποψήφια για την προεδρία Άννα Κανοπάτσκαγια, ενώ στις 24 Αυγούστου προτίθεται να καταθέσει παρόμοια προσφυγή και ο πρώην υποψήφιος Αντρέι Ντμίτριεφ. Το επιτελείο του πρώην υποψηφίου Σεργκεί Τσερέσνια είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για το ζήτημα αυτό.

Από την πλευρά του ο Αλεξάντρ Λουκασένκο υποσχέθηκε ότι στις προσεχείς μέρες θα διευθετήσει την κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε στη χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές. Μιλώντας στην αγροτοβιομηχανική μονάδα ‘Τζερζίνσκι’ ο Λουκασένκο είπε: «Στο Μίνσκ και κάπου αλλού σε κάποιους αυτό δεν αρέσει. Είναι φυσικό. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας ανησυχεί, είναι δικό μου πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να λύσω και το λύνουμε. Πιστέψτε με τις επόμενες μέρες θα το λύσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο, χωρίς να διευκρινίσει με ποιόν τρόπο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα