ΕΕ: Κλείνει τον εναέριο χώρο για τις αεροπορικές της Λευκορωσίας – Η απόφαση για κυρώσεις

ΕΕ: Κλείνει τον εναέριο χώρο για τις αεροπορικές της Λευκορωσίας – Η απόφαση για κυρώσεις
Σύνοδος κορυφής της ΕΕ AP

Οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε απόφαση κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας τη Δευτέρα.

Οπως αναμενόταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επιβάλλουν ένα σύνολο κυρώσεων στη Λευκορωσία στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στον εναέριο χώρο καθώς και της χρήσης των αεροδρομίων των 27 χωρών.

Η απόφαση πάρθηκε με αφορμή την πρωτοφανή κρατική αεροπειρατεία αεροσκάφους της Ryanair που απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ραμάν Πρατάσεβιτς.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας την 23 Μαίου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του Πρατασεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

Επίσης οι 27:

Απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Ραμάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

Καλούν να επιληφθεί ο Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας για τις έρευνες σε ότι αφορά το περιστατικό.

Καλούν σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσία χωρίς καθυστέρηση.

Εκφράζει την αλληεγγύη τους στη Λετονία για την απέλαση των Λετονών διπλωματών από τη Λευκορωσία.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές όταν οι προτεινόμενες κυρώσεις τσεκαριστούν από ειδικούς, ιδιαίτερα στο νομικό κομμάτι.

Οι ισχυρισμοί του Προτασέβιτς

Εν τω μεταξύ σε video που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Προτασέβιτς λέει μεταξύ άλλων πως η κράτηση του από τους ανθρώπους του Λουκασένκο σε φυλακή του Μινσκ είναι “νόμιμη” και πως δεν έχει υποστεί κάποια άδικη αντιμετώπιση. Τα εμφανή σημάδια από χτυπήματα στο πρόσωπο του δείχνουν μάλλον κάτι τελείως διαφορετικό.

Καθισμένος πίσω από ένα τραπέζι, κοιτάζοντας την κάμερα, ο 26χρονος Προτασέβιτς είπε ότι είναι καλά στην υγεία του και παραδέχτηκε ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ, πέρσι.

«Το προσωπικό μου συμπεριφέρεται με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο και με σεβασμό στον νόμο. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τους ερευνητές», ανέφερε.

Πριν την δημοσιοποίηση του βίντεο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είχε κυκλοφορήσει, από κύκλους που πρόσκεινται στην λευκορωσική αντιπολίτευση, η πληροφορία ότι ο Προτάσεβιτς νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με καρδιοπάθεια, κάτι που ο ίδιος αρνείται στο βίντεο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα