Λίντα Τριπ: Πέθανε η γυναίκα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Λεβίνσκι

Λίντα Τριπ: Πέθανε η γυναίκα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Λεβίνσκι
Η Λίντα Τριπ ASSOCIATED PRESS

Η Λίντα Τριπ ηχογράφησε τη Μόνικα Λεβίνσκι και δημοσιοποίησε τις συνομιλίες που παραδεχόταν την ερωτική της σχέση με τον Μπιλ Κλίντον. Έκανε επίσης την αποκάλυψη για τον "λεκέ" στο φόρεμά της.

Πέθανε την Τετάρτη (8/4) σε ηλικία 70 ετών η Λίντα Τρίπ, η υπάλληλος του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας την «ανάρμοστη σχέση» του πρώην πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον με την ειδικευόμενη του Μόνικα Λεβίνσκι και τον έφερε ένα βήμα πριν από την αποπομπή του από την προεδρία των ΗΠΑ.

Η Λίντα Τριπ έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε ο πρώην δικηγόρος της Τζόζεφ Μούρτα.

Οι “παράνομες” ηχογραφήσεις των συνομιλιών που είχε η Λίντα Τριπ με τη Μόνικα Λεβίνσκι (με την οποία είχαν φιλική σχέση παρά τα 24 χρόνια διαφοράς ηλικίας τους), στις οποίες η δεύτερη μιλούσε για τον ερωτικό της δεσμό με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο, οδήγησαν στην αποπομπή και δίκη του Κλίντον ενώπιον της Γερουσίας.

Η Λίντα Τριπ ASSOCIATED PRESS

 

Ειδικότερα, το 1997, όταν η Τριπ έμαθε από τη Λεβίνσκι για τη σεξουαλική σχέση της με τον Μπιλ Κλίντον άρχισε να ηχογραφεί μυστικά όλες τις συνομιλίες τους. Αυτές οι ηχογραφήσεις παραδόθηκαν στον ανεξάρτητο εισαγγελέα Κένεθ Σταρ και τον βοήθησαν να σχηματίσει τον κορμό της έρευνάς του εναντίον του Κλίντον, ανοίγοντας τον δρόμο για ευρεία έρευνα της διακυβέρνησής του.

Η Τριπ ήταν αυτή που έκανε επίσης την αποκάλυψη για τον «λεκέ» στο φόρεμα της Μόνικα Λεβίνσκι: Ήταν η λεπτομέρεια που ανάγκασε τον Μπιλ Κλίντον να ομολογήσει τη σχέση του με την νεαρή ειδικευόμενή του.

Μέρος των ηχογραφήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η Τριπ:

Το σεξουαλικό σκάνδαλο έφερε τον Μπιλ Κλίντον ενώπιον της Γερουσίας, η οποία τον αθώωσε για την κατηγορία της ψευδορκίας.

Στην Τριπ ασκήθηκαν κατηγορίες για παράνομη ηχογράφηση προσωπικών συνομιλιών χωρίς συναίνεση και για τη δημοσιοποίησή τους, τελικά ωστόσο αθωώθηκε από τις κατηγορίες, δεδομένου ότι απαγορεύτηκε στη Μόνικα Λεβίνσκι να καταθέσει εναντίον της στο δικαστήριο. Εάν, όπως αναμενόταν, η Λεβίνσκι κατέθετε ενώπιον του δικαστηρίου πως η Λίντα Τριπ ηχογραφούσε τις συνομιλίες της έως το Δεκέμβριο του 1997, θα αποδείκνυε την ενοχή της πρώην φίλης της για το αδίκημα, το οποίο στην πολιτεία του Μέριλαντ θεωρείται κακούργημα και επισείει κάθειρξη έως δέκα χρόνια και πρόστιμο 20.000 δολαρίων.

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων για το σκάνδαλο Λεβίνσκι ASSOCIATED PRESS

 

Η Λίντα Τριπ είχε δηλώσει ότι το κίνητρό της για την αποκάλυψη του σκανδάλου και για τις ηχογραφήσεις ήταν ο «πατριωτισμός». Οι επικριτές της την κατηγορούσαν για προδοσία απέναντι στη φίλη της και επέμεναν ότι ο στόχος της ήταν να υπονομεύσει την προεδρία του Κλίντον.

Σε ομιλία της σε συνέδριο πληροφοδιοτών στην Ουάσινγκτον το 2018, η Τριπ δήλωσε πως επιμένει να πιστεύει ότι έκανε τη σωστή πράξη. “Ο όρκος μου ήταν στον θεσμό της προεδρίας των ΗΠΑ, όχι στο άτομο που καθόταν στην καρέκλα. Και τήρησα τον όρκο μου, είπα την αλήθεια. Κατηγορώ τον εαυτό μου που δεν είχα το θάρρος να το κάνω νωρίτερα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα