Λίβανος: Λιβανέζος με αρμένικες ρίζες δημοσιογράφος δικάζεται με την κατηγορία της προσβολής της Τουρκίας

Λίβανος: Λιβανέζος με αρμένικες ρίζες δημοσιογράφος δικάζεται με την κατηγορία της προσβολής της Τουρκίας
Τουρκία (ΦΩΤΟ Αρχείου) AP

Η τουρκική διπλωματία πίεσε και Λιβανέζος με αρμένικες ρίζες δημοσιογράφος θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της προσβολής της Τουρκίας.

Μπορεί η Τουρκία να σύρει στα δικαστήρια άλλης χώρας δημοσιογράφο του οποίου τα σχόλια δεν της είναι αρεστά; Από ότι φαίνεται, μπορεί.

Ο Νισάν Ντερ Χαρουτουνιάν είναι Λιβανέζος, με καταγωγή από την Αρμενία. Εχει δικό του τηλεοπτικό σόου σε κανάλι του Λιβάνου. Και σύντομα, τον Οκτώβριο, θα παρουσιαστεί σε λιβανέζικο δικαστήριο για να δικαστεί με την κατηγορία της προσβολής κατά της Τουρκίας.

Τον Ιούνιο, σε συζήτηση που είχε με καλεσμένο του ο Χαρουτουνιάν τόνισε ότι “είμαι απόλυτα ελεύθερος να πω ότι ο Ερντογάν και το καθεστώς του είναι ενοχλητικό. Ενα εκατομμύριο Αρμένιοι έχουν σκοτωθεί”. Το τελευταίο σχόλιο παρέπεμπε στη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τους Τούρκους που έχει αναγνωριστεί από όλον τον κόσμο, όχι όμως και από την Τουρκία, ως γενοκτονία.

Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 Λιβανέζοι είναι απόγονοι των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το 1915.

Το σχόλιο του παρουσιαστή είχε ως συνέπεια να διοργανωθεί εναντίον του εκδήλωση από πολίτες που κατάγονται από την Τουρκία οι οποίοι μάλιστα τον αποκάλεσαν “ηλίθιο σκύλο” ενώ σε συνθήματά τους έλεγαν ότι οι Αρμένιοι άξιζαν τη σφαγή.

Η πρεσβεία της Τουρκίας διαμαρτυρήθηκε με τη σειρά της επίσημα στο Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους για τη δικαιοσύνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα