Λίβανος: Η οριοθέτηση των συνόρων με το Ισραήλ δεν είναι συμφιλίωση δηλώνει η Χεζμπολάχ

Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ AP

Δεν αποτελούν συμφίλιωση κατά τη Χεζμπολάχ οι συνομιλίες μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για την οριοθέτηση των συνόρων τους.

Η Χεζμπολάχ, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι επερχόμενες συνομιλίες μεταξύ του Λιβάνου και του εβραϊκού κράτους για την οριοθέτηση των συνόρων τους δεν είναι ούτε "συμφιλίωση" ούτε "εξομάλυνση" των σχέσεων.

Οι δύο γειτονικές χώρες, που συνεχίζουν να είναι τεχνικά σε πόλεμο, πρόκειται να αρχίσουν γύρω στα μέσα Οκτωβρίου συζητήσεις, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, για μια οριοθέτηση των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το θέμα είναι καθοριστικό για έναν Λίβανο εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης και ο οποίος ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ανοικτά των ακτών του.

Το 2018, η χώρα υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο για έρευνες πετρελαίου για δύο υπεράκτια τεμάχια με μια διεθνή κοινοπραξία, αλλά μέρος ενός από τα δύο τεμάχια βρίσκεται στην αμφισβητούμενη θαλάσσια ζώνη με το Ισραήλ.

"Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που αφορούν αποκλειστικά τα νότια θαλάσσια σύνορά μας και την ανάκτηση των εδαφών μας (...) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με οποιαδήποτε συμφιλίωση με τον σιωνιστή εχθρό (...) ούτε με τις πολιτικές εξομάλυνσης που υιοθετήθηκαν πρόσφατα από αραβικές χώρες", αναφέρει σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα της Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της.

"Η ευθύνη ανήκει στο κράτος του Λιβάνου να καθορίσει τις τοπογραφικές συντεταγμένες που οριοθετούν την εθνική κυριαρχία", υπογραμμίζει.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λίβανος, Ισραήλ
SHARE:

24Media Network