Λιβύη: Ελλάδα και Κύπρος χαιρετίζουν την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία

Λιβύη: Ελλάδα και Κύπρος χαιρετίζουν την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία
Λιβύη AP Photo/Hamza Turkia, File

Την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη χαιρετίζουν τόσο ελληνικό όσο και το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για τερματισμό των συγκρούσεων στη Λιβύη και την πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου χαιρέτισαν Ελλάδα και Κύπρος.

Πρόκειται για μία πρόταση κατάπαυσης που ανακοινώθηκε διά στόματος του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ο οποίος γνωστοποίησε την πρωτοβουλία από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με τον οποίον συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο, καθώς και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε τη νέα πρωτοβουλία για επίλυση του “λιβυκού γόρδιου δεσμού”, όπως τον χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ίδιους τους Λιβύους. Την πρωτοβουλία χαιρέτισε και η Κύπρος, με το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών να μιλά για αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας ως μόνο τρόπο επίλυσης της διένεξης.


Επικοινωνία Αλ Σίσι – Κόντε

Παράλληλα, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη μετά την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέλυσε τη θέση της χώρας του σχετικά με την κρίση της Λιβύης, που εστιάζει στην αποκατάσταση του ρόλου των κρατικών θεσμών της Λιβύης και τον τερματισμό του χάους που προκαλείται από παραστρατιωτικούς και πολιτοφύλακες.

Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι τάχθηκε άλλη μία φορά υπέρ της επίτευξης σταθερότητας και ασφάλειας για τον λαό της Λιβύης, καθώς και τον τερματισμό των παράνομων εξωτερικών επεμβάσεων στις υποθέσεις της Λιβύης, οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της Μέσης Ανατολής και της περιοχής της Μεσογείου.

Οι κ.κ. Αλ Σίσι και ο Κόντε συμφώνησαν να ενισχύσουν τον συντονισμό των χωρών τους σε αυτό το θέμα, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος για να τερματιστεί η κρίση της Λιβύης είναι μέσω μιας πολιτικής λύσης και στήριξης των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών και των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου.

Τέλος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αναφορικά με τον κορονoϊό, καθώς επίσης και για τις εμπορικές, στρατιωτικές, οικονομικές και ενεργειακές μεταξύ τους σχέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα