Λιβύη: Εντολή του στρατάρχη Χαφτάρ για κατάληψη της Τρίπολης

Λιβύη: Εντολή του στρατάρχη Χαφτάρ για κατάληψη της Τρίπολης

Διάγγελμα του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να προωθηθούν οι δυνάμεις στο κέντρο της Τρίπολης. Μίλησε για "τελική μάχη".

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα που μεταδόθηκε από το δίκτυο Al Arabiya, κάλεσε σήμερα τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης, στην «τελική μάχη», όπως είπε, για την πρωτεύουσα.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό την αρχηγία του Χάφταρ, εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Ωστόσο ο LNA δεν κατόρθωσε να διαπεράσει τις άμυνες των παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση Σάρατζ στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) έχει δώσει διαταγή στις δυνάμεις του (από το καλοκαίρι) να στοχεύουν τουρκικά πλοία και πλοία τουρκικών συμφερόντων καθώς και να υπάρχει απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, ενώ μόλις προ ημερών ο Λίβυος Ναύαρχος ανέφερε ότι θα καταστρέψει το τουρκικό όνειρο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης έχει υπογραμμίσει ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι άκυρη και η κυβέρνηση είναι παράνομη οντότητα.

Το “μοίρασμα” της Λιβύης

Η αναγνωρισμένη και από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης ελέγχει μόλις το 10% του εδάφους της χώρας στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι πόλεις Μισράτα και Σύρτη αλλά και η πρωτεύουσα Τρίπολη. Η κυβέρνηση αυτή αναγνωρίζεται από την Τουρκία και από την Ιταλία.

Στον παρακάτω χάρτη την περιοχή ελέγχου της κυβέρνησης τον βλέπετε με κίτρινο χρώμα.

Το 70% τη χώρας (με ανοιχτό και κλειστό πράσινο στο χάρτη) ελέγχεται από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ τον οποίο στηρίζουν, μεταξύ άλλων, η Αίγυπτος, η Γαλλία αλλά και η Σαουδική Αραβία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα