Λιβύη: Ο ΓΓ του ΟΗΕ εισηγείται την ανάπτυξη διεθνούς αποστολής άοπλων παρατηρητών

Λιβύη: Ο ΓΓ του ΟΗΕ εισηγείται την ανάπτυξη διεθνούς αποστολής άοπλων παρατηρητών
Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ AP

Το σχέδιο Γκουτέρες για τον έλεγχο της τήρησης την κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη Λιβύη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε αυτή την εβδομάδα να αναπτυχθεί διεθνής αποστολή άοπλων παρατηρητών στη Λιβύη για να επιτηρεί την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, με την ελπίδα ότι η χώρα της βόρειας Αφρικής θα γυρίσει σελίδα έπειτα από 10 χρόνια πολέμου και χάους.

Σε επιστολή του προς τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του Γερμανικού Πρακτορείου, ο κ. Γκουτέρες ζήτησε να σχηματιστεί αποστολή παρατηρητών που θα συμπεριλαμβάνει πολίτες και απόστρατους στρατιωτικούς, τους οποίους θα προτείνουν οργανισμοί όπως η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Τα αντιμαχόμενα μέρη, τα οποία συμφώνησαν να κηρύξουν ανακωχή την 23η Οκτωβρίου στη Γενεύη, θέλουν αμφότερα να αποφευχθεί η ανάπτυξη οπλισμένων ξένων δυνάμεων, εξήγησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Ενθαρρύνω τα κράτη μέλη και τους περιφερειακούς οργανισμούς να υποστηρίξουν τη διαδικασία για να γίνει επιχειρησιακός ο μηχανισμός επιτήρησης της εκεχειρίας, ιδίως προμηθεύοντας διεθνείς παρατηρητές που θα ενεργούν υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες στο κείμενο με ημερομηνία Τρίτη 29η Δεκεμβρίου.

Ακόμη, ο ΓΓ απηύθυνε για πολλοστή φορά έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, το οποίο μένει κενό γράμμα — παραβιάζεται κατάφωρα, συστηματικά και καταφανώς.

Δυνάμει των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, όλες οι ξένες δυνάμεις θα όφειλαν να έχουν αποχωρήσει από τη Λιβύη μέσα σε τρεις μήνες.

Μολαταύτα, 20.000 ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι παρέμεναν στη χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά τη Στέφανι Ουίλιαμς, υπηρεσιακή ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα