Πώς η Τουρκία αυξάνει την επιρροή της στη Λιβύη

Σώμα ασφαλείας στη Λιβύη
Σώμα ασφαλείας στη Λιβύη SHUTTERSTOCK

Την ώρα που η ρωσική εξωτερική πολιτική ασχολείται με τη ρωσοουκρανική διένεξη, η Τουρκία κερδίζει χώρο επιρροής στην πολύπαθη Λιβύη των δύο Πρωθυπουργών.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, που είχαν προγραμματιστεί οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στη Λιβύη, αλλά αναβλήθηκαν για τον Ιούνιο, η χώρα, από τις 10 Φεβρουαρίου, έχει και δεύτερο πρωθυπουργό. Πρόκειται για τον Φάτι Μπασάγκα, πρώην υπουργό Εσωτερικών, τον οποίο εξέλεξε δια βοής μάλιστα το κοινοβούλιο στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη.

Οι βουλευτές του δικαιολόγησαν αυτό το βήμα με το ότι η θητεία του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, που επρόκειτο να προετοιμάσει τις εκλογές και να δρομολογήσει διαδικασίες για νέο σύνταγμα, ολοκληρώθηκε με την αναβολή των εκλογών του Δεκεμβρίου. Βέβαια ο Ντμπέιμπα δεν έχει καμιά πρόθεση να παραιτηθεί και συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του.

ADVERTISING

Και όμως. Σε μιαν εποχή που η Ρωσία συνεχίζει έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας ένας πολιτικός συμβιβασμός στη Λιβύη θα ήταν κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό.

Οπως αναφέρει η DW, ο Τόμας Φολκ, από το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, εξηγεί τους λόγους. «Η Λιβύη», λέει, «επηρεάζεται σε τεράστιο βαθμό από αυτόν τον πόλεμο. Όχι μόνο επειδή εξαρτάται επίσης από εισαγωγές ρωσικού σιταριού με αύξηση των τιμών και με ακόμη χειρότερες επιπτώσεις για τον λιβυκό πληθυσμό. Αλλά γιατί παρατηρείται επίσης η τάση αναπροσανατολισμού της ρωσικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής προς αυτόν τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο με αποτέλεσμα η Τουρκία να γίνεται ισχυρότερος παίκτης στη Λιβύη. Η Άγκυρα υποστηρίζει, όπως φαίνεται, περισσότερο το στρατόπεδο Ντμπέιμπα. Με λίγα λόγια, η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία περεταίρω ενίσχυσης της επιρροής της στη Λιβύη».

Η Ρωσία έχει τεράστια στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη εδώ και χρόνια και σημαντική επιρροή στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα χωρίς να είναι και η μόνη. Παρόλα αυτά, στα τέλη Φεβρουαρίου η Λιβύη ψήφισε υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος που καταδίκαζε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Μπασάγκα δημοσίευσε μια σειρά από tweets στηλιτεύοντας την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας μιας δημοκρατικής Ουκρανίας». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ρωσία, δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, χαιρέτισε το διορισμό του ως πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λιβύη, Τουρκία, Ρωσία
SHARE:

24Media Network