Λιβύη: Το τηλεφώνημα Λαβρόφ σε Τουρκία και Αίγυπτο - "Δεν θέλουν στρατιωτική λύση"

Άρματα στη Λιβύη
Άρματα στη Λιβύη AP

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, οι ομόλογοί του σε Αίγυπτο και Τουρκία συμφωνούν ότι η στρατιωτική επίλυση της διένεξης δεν είναι λύση, η οποία αναζητείται.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, στις τελευταίες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί τους, συμφώνησαν ότι μία στρατιωτική λύση της διένεξης στην Λιβύη δεν έχει προοπτική.

"Μεταξύ των τηλεφωνικών μου επαφών τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν συνομιλίες και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Και ο ένας και ο άλλος τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ της προσέγγισης που λέει ότι πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών και να αναζητήσουμε συμφωνίες αποδεκτές για όλες τις πλευρές”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ξεκινάει από το ότι η απόφαση για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης πρέπει να ληφθεί από τους ίδιους τους Λίβυους, λαμβάνοντας υπόψιν τις τρεις περιφέρειες της χώρας , ενώ οι έξωθεν παράγοντες “πρέπει να κάνουν το παν ώστε να βοηθήσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις” για έναν τέτοιο διάλογο.

“Η κατάσταση, από τη στιγμή που τα εσωτερικά προβλήματα της Λιβύης και οι προοπτικές διευθέτησης καθορίζονται από το ποιος θα κατακτήσει περισσότερα εδάφη και ποιος θα θεωρείται ότι βρίσκεται σε θέση υπεροχής για την διεξαγωγή συνομιλιών, θυμίζει εκκρεμές” είπε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία και η στρατιωτική υπεροχή καθόλη την διάρκεια της διένεξης περνούσε αρκετές φορές από την μία στην άλλη αντιμαχόμενη πλευρά.

“Δεν βλέπω οποιαδήποτε άλλη λύση, εκτός από την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επίλυση όλων των υπόλοιπων ζητημάτων στη βάση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης στην κατεύθυνση εκείνων των προσεγγίσεων που έχουν διατυπωθεί στην διακήρυξη της διάσκεψης του Βερολίνου”, υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λιβύη, Αίγυπτος, Τουρκία, Ρωσία
SHARE:

24Media Network