Lockdown στη Σαγκάη: Κάτοικοι ουρλιάζουν στα μπαλκόνια – “Μη τραγουδάτε στα παράθυρα” ακούγεται από drone

Lockdown στη Σαγκάη: Κάτοικοι ουρλιάζουν στα μπαλκόνια – “Μη τραγουδάτε στα παράθυρα” ακούγεται από drone
Lockdown στη Σαγκάη AFP

Τον γύρο του κόσμου προκαλώντας αίσθηση κάνουν βίντεο στα οποία κάτοικοι της Σαγκάης ουρλιάζουν από τους ουρανοξύστες διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού.

Σε καθεστώς καθολικού lockdown βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Σαγκάη, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού που παρατηρείται στην πόλη των 26 εκατομμυρίων της Κίνας, η οποία ακολουθεί μια αυστηρή στρατηγική μηδενικής Covid.

Ωστόσο, η κατάσταση στην πόλη δείχνει να έχει ξεφύγει, καθώς σε βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, κάτοικοι σε ουρανοξύστες στη Σαγκάη ακούγονται να ουρλιάζουν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους, την ώρα που ένα drone επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις για τους περιορισμούς λόγω Covid-19.

Οι κάτοικοι της Σαγκάης οδηγούνται στην τρέλα, δεν το αντέχουν άλλο. Η πολιτική μηδενικής Covid που έχει υιοθετήσει η Κίνα γίνεται επικίνδυνη”, ανέφερε μέσω του Twitter, ο πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος και ιδρυτής του Eurasia Group, Ian Bremmer.

Το εν λόγω βίντεο δημοσιεύτηκε αρχικά από τον ραδιοφωνικό παραγωγό Patrick Madrid, την περασμένη Παρασκευή, με τον ίδιο να σχολιάζει: “Τι στο καλό; Το βίντεο τραβήχτηκε χθες στη Σαγκάη, στην Κίνα από τον πατέρα μίας στενής μου φίλης, η οποία επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του. Κόσμος ουρλιάζει από τα παράθυρα μετά από μία εβδομάδα καθολικού lockdown, όπου δεν επιτρέπεται να βγεις από το διαμέρισμά σου για κανέναν λόγο”.


Την κατάσταση δυσχεραίνει η πτήση drone τα οποία πετούν πάνω από την πόλη, προειδοποιώντας τους κατοίκους της πόλης να ακολουθήσουν τους περιορισμούς για την COVID.

“Οι κάτοικοι της Σαγκάης πηγαίνουν στα μπαλκόνια τους για να τραγουδήσουν και να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προμηθειών. Εμφανίζεται ένα drone: ‘Συμμορφωθείτε με τους περιορισμούς της Covid. Ελέγξτε την επιθυμία της ψυχής σας για ελευθερία. Μην ανοίγετε το παράθυρο και μην τραγουδάτε‘”, έγραψε η δημοσιογράφος του The Economist, Alice Su.

Η απόφαση των αξιωματούχων για επιβολή καθολικού lockdown προέκυψε μετά την έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες που έφερε τη Σαγκάη στο επίκεντρο ενός νέου κύματος μολύνσεων, ωστόσο οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι. Την ίδια ώρα, τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνει βίντεο στο οποίο δείχνει άδεια ράφια σούπερ μάρκετ και τους κατοίκους σε πανικό να παίζουν ξύλο για μερικά τρόφιμα και προμήθειες.

Άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Σαγκάη 2022 Chen Si, File/AP Photo

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο αντιδήμαρχος της Σαγκάης Ζονγκ Μινγκ ανέφερε το Σάββατο ότι τμήματα της πόλης των 26 εκατομμυρίων κατοίκων θα χαρακτηριστούν ως “προληπτικά”, “ελεγχόμενα” ή “σε lockdown”, μετά τον επόμενο γύρο δοκιμών, σύμφωνα με το AP.

Σημειώνεται ότι η Κίνα το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 27.509 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα περισσότερα που έχει καταγράψει από την έναρξη της πανδημίας.

Lockdown στη Σαγκάη 2022 Chen Si/AP Photo

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους – “Πεθαίνουμε από την πείνα”

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της Σαγκάης εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη, ενώ οι μαρτυρίες τους προκαλούν αίσθηση και αποτυπώνουν την αγωνία τους, ενώ παρομοιάζουν την κατάσταση με φυλακή.

Ελέγχω την επιθυμία της ψυχής μου για ελευθερία, ποιος εγγυάται την ανάγκη του σώματός μου για τροφή;”, “Τα drones έπρεπε να βομβαρδιστούν”, “το πιο γελοίο είναι ότι η κοινοτική μας επιχειρηματική επιτροπή δεν μας επιτρέπει να αγοράζουμε πράγματα σε ομάδες, λέγοντας ότι η γρήγορη παράδοση θα αυξήσει το βάρος και τη διασταυρούμενη μόλυνση και μας ζητά να χρησιμοποιήσουμε τη “μέθοδο της πνευματικής νίκης“, είναι μερικές από τις μαρτυρίες των κατοίκων της Σαγκάης.

Η δραματική κατάσταση απεικονίζεται χαρακτηριστικά στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, από την επίσκεψη της αντιπροέδρου του κινεζικού καθεστώτος, Sun Chunlan, στη Σαγκάη, όπου οι κάτοικοι την υποδέχθηκαν φωνάζοντας από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους “δεν έχει μείνει φαγητό” και “πεθαίνουμε από την πείνα“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version