Μαδούρο: Την Τετάρτη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 2'
Νικολάς Μαδούρο
Νικολάς Μαδούρο AP

Λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε πως την επόμενη Τετάρτη θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (01/07) πως αποδέχτηκε πρόταση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, παρά τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας του και ενόψει των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου.

«Την ερχόμενη Τετάρτη, οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνονται για να σεβαστούν τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Κατάρ και για να αποκατασταθούν οι όροι του διαλόγου με σεβασμό και χωρίς χειραγώγηση», δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτική ομιλία του προσθέτοντας πως απαιτεί ένα «δημόσιο» διάλογο.

Ο πρόεδρος υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον ήταν αυτή που πρότεινε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων και πως το Καράκας επέλεξε να δεχθεί αφού το «σκέφτηκε για δύο μήνες».

«Θα συζητήσουμε και θα αναζητήσουμε νέες συμφωνίες για να γίνουν όλα σεβαστά, ιδιαίτερα αυτό που υπογράφηκε στο Κατάρ» το Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να σχολιάσει.

Το Καράκας και η Ουάσινγκτον είχαν αρχίσει μυστικές διαπραγματεύσεις πέρυσι στο Κατάρ.

Η συμφωνία για ανταλλαγή φυλακισμένων

Το Καράκας και η Ουάσινγκτον είχαν αρχίσει μυστικές διαπραγματεύσεις πέρυσι στο Κατάρ.

Στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή φυλακισμένων: η Ουάσινγκτον απελευθέρωσε τον Άλεξ Σάαμπ, ο οποίος κατηγορούνταν ότι είναι αχυράνθρωπος του Μαδούρο, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από τη Βενεζουέλα 28 φυλακισμένων, 10 Αμερικανών και 18 Βενεζουελανών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλάρωσαν επίσης σε αντάλλαγμα το πετρελαϊκό εμπάργκο που επιβάλλουν από το 2019 στη χώρα επιχειρώντας να διώξουν από την εξουσία τον πρόεδρο Μαδούρο, την επανεκλογή του οποίου το 2018 δεν αναγνώρισαν.

Στη συνέχεια η Ουάσινγκτον επέβαλε και πάλι τις κυρώσεις τον Απρίλιο, αφού ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν επέτρεψε στην κύρια ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, την Μαρία Κορίνα Μασάδο, να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές.

Ο Μαδούρο δήλωσε χθες πως θέλει «διάλογο, κατανόηση, ένα μέλλον για τις σχέσεις μας, αλλαγές με απόλυτη κυριαρχία και απόλυτη ανεξαρτησία».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Χόρχε Ροντρίγκες και από τον κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα Έκτορ Ροντρίγκες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα