Μακελειό σε διπλή επίθεση στο Ιράκ

Μακελειό σε διπλή επίθεση στο Ιράκ

Φονικές εκρήξεις ακολούθησαν την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ιράκ. Παγιδευμένο όχημα εξερράγη σε αγορά λαχανικών

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις, μία με ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά και μία εναντίον σπιτιών ηγετικών στελεχών μιας παραστρατιωτικής ομάδας η οποία μάχεται την αλ Κάιντα στην επαρχία Ντιγιάλα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και εργαζόμενους σε νοσοκομεία.

Οι επιθέσεις ακολούθησαν την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη χώρα εν όψει της αποχώρησης των μάχιμων αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από οκτώ χρόνια από το Ιράκ.

Ένα παγιδευμένο όχημα εξερράγη κοντά σε μια αγορά στην πόλη Χάλες, στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης. "Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν από την έκρηξη ενός παγιδευμένου οχήματος σταθμευμένου κοντά σε μια αγορά λαχανικών στην Χάλες", δήλωσε ένας συνταγματάρχης του στρατού του Ιράκ υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Ο απολογισμός αυτός επιβεβαιώθηκε από το γιατρό Φίρας αλ Ντουλάιμι στο γενικό νοσοκομείο στην Μπακούμπα. "Δεχθήκαμε 10 σορούς και εισαγάγαμε 25 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο αστυνομικούς", δήλωσε.

Σε άλλη περιοχή στην επαρχία Ντιγιάλα οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο ηγετικά στελέχη της παραστρατιωτικής ομάδας Σάχουα ("Αφύπνιση" στα αραβικά) και μέλη των οικογενειών τους, σκοτώθηκαν από άγνωστους, σύμφωνα με το συνταγματάρχη.

Η ομάδα, που σχηματίστηκε από φυλάρχους σε σουνιτικές περιοχές το 2006, καταδίωκε αντάρτες που θεωρούνταν προσκείμενοι στην αλ Κάιντα και εξαιτίας αυτού σημειώνονται συχνά ενέργειες αντιποίνων.

Μια ομάδα καταδρομέων εξοπλισμένη με όπλα εφοδιασμένα με σιγαστήρες επιτέθηκε σε τρία σπίτια στο χωριό Τζιλ αλ Σαΐντ, νότια της Μπακούμπα, πριν από το χάραμα. Οι ένοπλοι σκότωσαν 5 ανθρώπους στο πρώτο σπίτι, 3 στο δεύτερο και τραυμάτισαν πέντε σε ένα τρίτο, σύμφωνα με τον ιρακινό συνταγματάρχη.

Εξάλλου μια βόμβα εξερράγη σε δρόμο στη συνοικία Αζαμίγια, στο κέντρο της Βαγδάτης, τραυματίζοντας 5 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.

Την Δευτέρα επίθεση αυτοκτονίας στην Τάτζι, κοντά στην Βαγδάτη, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους ενώ πολλές επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις του Ιράκ την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας δεκάδες θανάτους.

Η βία στο Ιράκ συνολικά έχει μειωθεί σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν την περίοδο 2006-2007, αλλά οι επιθέσεις είναι συχνές. Τον Οκτώβριο, τουλάχιστον 258 πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

SHARE:

24Media Network