Μακελειό στη Γαλλία: Σοκαριστικές μαρτυρίες για τη νύχτα της φρίκης

default image

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες πολιτών και δημοσιογράφων από το μακελειό της Νίκαιας, τη νύχτα των εορτασμών της Βαστίλης. "Πετάγονταν σώματα σαν κορίνες στον αέρα. Η αστυνομία έκανε 25 λεπτά να έρθει". Άνδρας έσωσε 150 άτομα βάζοντας τα μέσα σε αποθήκη. Αγνοούμενοι και πάνω από 80 οι νεκροί (Vids)

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η νύχτα της 14ης Ιουλίου βάφτηκε με αίμα στη Νίκαια όταν ένας 31χρονος γαλλοτυνήσιος σκότωσε τουλάχιστον 80 άτομα πέφτοντας πάνω τους με ένα φορτηγό και πυροβολώντας αδιακρίτως γυναίκες άνδρες και παιδιά.

Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να δει τα πυροτεχνήματα των εορτασμών της εθνικής εορτής της Γαλλίας. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις, ανέφερε πως είδε ένα λευκό φορτηγό να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα επάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό. Συντρίμμια και σώματα διασκορπίζονταν παντού.


“Επικράτησε πλήρες χάος στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ”, στην καρδιά της τουριστικής πόλης στην Κυανή Ακτή, περιέγραψε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ. Όπως είπε ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, γεγονός “το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό”. “Υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε”, πρόσθεσε.

Η στιγμή της φρίκης:

Ο δράστης έκανε ζιγκ – ζαγκ για να χτυπήσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα μπορούσε ενώ όταν σταμάτησε το όχημα, βγήκε από αυτό και άρχισε να πυροβολεί εναντίον του πλήθους που έτρεχε πανικόβλητο. Στη συνέχεια έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας που έσπευσε στο σημείο.

“Παρέσυρε τους πάντες. Τους πάντες. Εργαζόμασταν εδώ δίπλα, δεν υπήρχαν άνδρες ασφάλειας, πήρε 25 λεπτά στην αστυνομία να φτάσει”, αναφέρει άνδρας στο παρακάτω βίντεο του Guardian:

Συγκλονίζουν επίσης τα όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες του μακελειού στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας στο τηλεοπτικό δίκτυο, France24.

Νεαρή γυναίκα περιέγραψε τη σκηνή με την φονική πορεία του φορτηγού: “Έσπρωξα τη μητέρα μου σε ένα κτίριο εκεί όπου τρέχαμε πενήντα άνθρωποι. Όταν έφτασα στην πόρτα τότε άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί. Πήραμε τα παιδιά μας στα χέρια και τρέχαμε. Ο κόσμος φώναζε “τρομοκρατική επίθεση”. Όταν το φορτηγό άρχισε να παρασύρει τον κόσμο. Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί”.

Άλλη γυναίκα αναφέρει: “Μόλις είχε τελειώσει το σώου με τα πυροτεχνήματα και περπατούσαμε με τα παιδιά μας αγκαλιά για να φύγουμε. Τότε ακούσαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν. Τους είδαμε να τρέχουν πανικόβλητοι. Ήταν φρίκη”.

H 40χρονη Mélina Macri λέει από τη δική της μεριά στη Le Monde: “Προσπαθήσαμε να μπούμε μέσα στο ξενοδοχείο Mercure αλλά είχαν κλείσει τις πόρτες. Έτσι τρέχαμε προς την πιο κοντινή πλατεία. Ένας άνδρας άνοιξε τις πόρτες μια αποθήκης και κρυφτήκαμε μέσα. Ήμασταν πάνω από 150 άτομα”.

Δημοσιογράφος της Le Monde παρακολουθούσε από ταράτσα: “Πολλοί έμπαιναν μέσα σε εστιατόρια. Εμείς φωνάζαμε στους αστυνομικούς να τρέξουν. Τα καταστήματα έσβηναν τα φώτα για να μη δίνουν στόχο, κρύβονταν σε τουαλέτες, παντού”.

“Υπήρχε ζωντανή μουσική, κόσμος παντού, πολύ ευχάριστη διάθεση. Και μετά εντελώς ξαφνικά χιλιάδες ανθρώπων άρχισε να τρέχει προς το μέρος μας ουρλιάζοντας και κλαίγοντας, εντελώς εκτός ελέγχου, δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή από το να αρχίσουμε να τρέχουμε μαζί τους”, καταγράφει Αυστραλή τουρίστρια.

“Ένας άνδρας πέταξε τα παιδιά του πάνω από έναν φράχτη και μετά πήδηξε και ο ίδιος”, δηλώνει ο Ismali Khalidi, ένας Αμερικανο- Παλαιστίνιος συγγραφέας που βρέθηκε στη Νίκαια προκειμένου να επισκεφτεί την αδερφή του.

Ρεπόρτερ της τοπικής εφημερίδας, Nice-Matin ανέφερε από τη δική του μεριά: “Είδα ανθρώπους να εκτοξεύονται στον αέρα σαν κορίνες του μπόουλινγκ. Άκουσα θορύβους, κραυγές που δεν θα ξεχάσω ποτέ”.

Η εφημερίδα Mirror φέρνει επίσης στην επιφάνεια μια ακόμη δραματική ιστορία. Ένα νεαρό κορίτσι έστειλε SMS σε φίλη της από τον τόπο της τραγωδίας. Έγραφε χαρακτηριστικά: “Όλοι τρέχουν. Γαμώτο, θα πεθάνω, σε αγαπώ”. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα αγωνιώδη μηνύματα της φίλης της που περιμένει απάντηση από τη νεαρή Marine.

 

Εν τω μεταξύ, συγγενείς και φίλοι αγνοούμενων από την τραγωδία, ψάχνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσω Twitter.


Η επίθεση καταγράφηκε καθώς η τρομοκρατική απειλή ήδη θεωρείτο ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά σε χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Διαπράχθηκε λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν τερματιστεί, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί την 26η Ιουλίου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί στη Γαλλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα