Μακελειό στο Μάντσεστερ: To ISIS επικροτεί αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη

Μακελειό στο Μάντσεστερ: To ISIS επικροτεί αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη

Το Ισλαμικό Κράτος χαιρέτισε το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη. Αντιδράσεις Πούτιν, Μέρκελ και Μακρόν (Vids)

Οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους χαιρέτισαν σήμερα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την πολύνεκρη επίθεση σε συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ παρότι επισήμως η τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Λογαριασμοί του Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούν hashtags που αναφέρονται στην επίθεση με πανηγυρικά μηνύματα και κάποιοι από αυτούς κάνουν έκκληση για ανάλογες επιθέσεις αλλού.

Κάποια από τα μηνύματα περιέγραψαν την επίθεση ως αντίποινα για τις αεροπορικές επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία.

“Φαίνεται ότι οι βόμβες της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας με στόχο παιδιά στη Μοσούλη και στη Ράκα μόλις επέστρεψαν στο Mάντσεστερ”, έγραψε ένας χρήστης ονόματι Άμπντουλ Χακ στο Twitter αναφερόμενος στις πόλεις του Ιράκ και της Συρίας, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, όπου ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός, του οποίου μέλος είναι και η Βρετανία, πραγματοποιεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Οι υποστηρικτές του ΙΚ ανάρτησαν μηνύματα με τα οποία ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον να πραγματοποιήσουν επιθέσεις ως “μοναχικοί λύκοι” σε χώρες της Δύσης, καθώς και βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στα οποία απειλούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ένας χρήστης έγραψε ότι ελπίζει να ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση παρότι δεν έχει εμφανιστεί μήνυμα με ανάληψη ευθύνης σε κανένα από τα επίσημα δίκτυα της οργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η γνησιότητα του παρακάτω βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί:

“Ελπίζουμε ο δράστης να είναι ένας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου μας”, ανέφερε ένα από τα δίκτυα που συνδέεται με την οργάνωση.

Άλλοι χρήστες ανάρτησαν μηνύματα που ανέφεραν “η αρχή έγινε στις Βρυξέλλες και το Παρίσι και στο Λονδίνο συγκροτούμε κράτος”, μια αναφορά σε παλαιότερες ανάλογες επιθέσεις “μοναχικών λύκων” στο Βέλγιο και τη Γαλλία για τις οποίες η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη.


Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε “τη θλίψη” και “τον αποτροπιασμό” της

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα «τη θλίψη» της και «τον αποτροπιασμό» της για την επίθεση.

«Η Γερμανία είναι στο πλευρό» των Βρετανών, ανέφερε η καγκελάριος σε ανακοίνωσή της. «Αυτή η τρομοκρατική επίθεση μόνο θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με τους Βρετανούς φίλους μας ενάντια σε αυτούς που διαπράττουν τόσο απάνθρωπες ενέργειες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε από τη δική του μεριά “τα ειλικρινή του συλλυπητήρια” προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για την τρομοκρατική επίθεση.

«Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια» προς τη Μέι και «καταδίκασε έντονα το κυνικό και απάνθρωπο αυτό έγκλημα», επεσήμανε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι «έτοιμος να ενισχύσει τη συνεργασία για θέματα αντιτρομοκρατίας με τους Βρετανούς μας εταίρους σε διμερές επίπεδο, όπως και στο πλαίσιο διεθνών προσπαθειών», πρόσθετε η ανακοίνωση.

“Φρίκη και θλίψη” εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε και εκείνος την φρίκη και την θλίψη του.

«Με φρίκη και θλίψη ο κ. Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Δημοκρατίας, έμαθε την είδηση της αιματηρής επίθεσης κατά την διάρκεια συναυλία στην Arena του Μάντσεστερ την περασμένη νύκτα. Απευθύνει προς τον βρετανικό λαό όλη του την συμπάθεια και την αποφασιστικότητα της Γαλλίας που βρίσκεται στο πλευρό του στο πένθος με μία ιδιαίτερη σκέψη για τα θύματα και τις οικογένειές τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ καταδίκασε την «πιο άνανδρη τρομοκρατία» που έβαλε στόχο «ειδικά και εσκεμμένα» πολύ νέους ανθρώπους κατά τη διάρκεια συναυλίας, όπως στο Παρίσι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, σε μία αναφορά στην επίθεση στο Bataclan τον Νοέμβριο 2015.

«Μπροστά σε αυτό το φρικιαστικό έγκλημα, θέλω να εκφράσω προς τους πολίτες του Μάντσεστερ και τον βρετανικό λαό την αλληλεγγύη του γαλλικού λαού και την παντοτινή του φιλία», δηλώνει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κάλεσε τους γάλλους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ.

«Ζητώ από τους συμπολίτες μου να επιδείξουν ύψιστη επαγρύπνηση, απέναντι σε μία απειλή που είναι παρούσα όσο ποτέ πριν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

Γιούνκερ: “Σήμερα θρηνούμε μαζί σας”

« Μου σπαράζει την καρδιά να σκέφτομαι ότι, για μία ακόμη φορά, η τρομοκρατία προσπάθησε να εμπνεύσει φόβο εκεί που έπρεπε να υπάρχει χαρά, να σπείρει την διχόνοια εκεί όπου νέοι άνθρωποι και οικογένειες θα έπρεπε να γιορτάζουν μαζί», αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ.

«Σήμερα θρηνούμε μαζί σας. Αύριο θα εργασθούμε στο πλευρό σας εναντίον εκείνων που επιδιώκουν να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Αυτές οι άνανδρες επιθέσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας να εργασθούμε από κοινού για να νικήσουμε τους αυτουργούς τέτοιων άθλιων πράξεων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ υποσχέθηκε «υποστήριξη προς την βρετανική κυβέρνηση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Φωτογραφία: AP Photo/Rui Vieira

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα