Μακελειό στο Τέξας: “Πήγα να βοηθήσω και έμαθα πως η κόρη μου ήταν νεκρή” – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Μακελειό στο Τέξας: “Πήγα να βοηθήσω και έμαθα πως η κόρη μου ήταν νεκρή” – Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Η 63χρονη Esmeralda Bravo θρηνεί τον θάνατο της ανήλικης εγγονής της που έπεσε νεκρή από τα πυρά του 18χρονου AP Photo/Jae C. Hong

Σοκαρισμένος παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις μετά τη νέα φονική επίθεση μέσα σε σχολικές αίθουσες. Ο πρώτος πατέρας που βρέθηκε στο σχολείο, έμαθε για τον θάνατο της κόρης του από συμμαθήτριά της.

Με μία φωτογραφία της στην αγκαλιά του, με δάκρυα στα μάτια, ο πατέρας της Amerie Jo Garza, μαθήτριας 10 ετών και μεταξύ των 19 νεκρών παιδιών και δύο ενηλίκων που έχασαν τη ζωή τους στη μαζική δολοφονία στο σχολείο Ρομπ του Τέξας, δίνει μία από τις πρώτες συγκλονιστικές μαρτυρίες που έρχονται στο φως, αποτελώντας μία τραγική φιγούρα μετά τον χαμό της ανήλικης κόρης του.

Ακόμα πιο τραγική, η ειρωνεία της δικής του θλιβερής προσωπικής ιστορίας, αφού ήταν ο πρώτος πατέρας μαθήτριας που έφτασε στο σχολείο για να βοηθήσει, για να πληροφορηθεί λίγο αργότερα τον χαμό της κόρης του, από συμμαθήτριά της.

“Είμαι ιατρός βοηθός και όταν έφτασα στο σημείο να βοηθήσω, βρήκα ένα μικρό κορίτσι καλυμμένο με αίματα από το κεφάλι μέχρι τα νύχια. Τη ρώτησα τι συνέβη, την είχε πιάσει υστερία και έλεγε ότι είχαν σκοτώσει την καλύτερή της φίλη. Τη ρώτησα το όνομα της φίλης της και μου είπε «Amerie»”, είπε ο πατέρας του θύματος και ξέσπασε σε λυγμούς, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως σύμφωνα με όσα του μετέφεραν, η κόρη του είχε προσπαθήσει να καλέσει την αστυνομία: “Ήταν τόσο γλυκιά. Ήταν το πιο γλυκό κορίτσι. Απλά προσπαθούσε να κάνει το σωστό. Απλά προσπαθούσε να καλέσει την αστυνομία”, όπως είπε, χρησιμοποιώντας το κινητό που ο ίδιος της είχε πάρει δώρο για τα γενέθλιά της δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Ολιγωρία των αρχών καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες – “Άνοιξαν την πόρτα με… κλειδί”

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες μαρτυρίες που έρχονται στο φως για την αιματηρή επίθεση στο λύκειο της Ουβάλντε κάνουν λόγο για καθυστερημένη αντίδραση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το Associated Press, αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες φέρονται να ζητούσαν οι ίδιοι από τους αστυνομικούς να εισβάλουν στο σχολείο και να σταματήσουν μία επίθεση που διήρκησε σχεδόν 40 λεπτά μέχρι τη στιγμή που ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

“Πηγαίντε μέσα!”, φέρονται να φώναζαν κάποιες γυναίκες που βρίσκονταν έξω από το σχολείο σύμφωνα με μαρτυρία 24χρονου που παρακολουθούσε την επίθεση από την αυλή του σπιτιού του.

AP Photo/Jae C. Hong

Ένας άλλος πατέρας, ο Javier Cazares που έχασε την κόρη του (πήγαινε 4η δημοτικού) δήλωσε πως τη στιγμή των πυροβολισμών η αστυνομία βρισκόταν ακόμη έξω από το κτίριο.

Ο ίδιος μάλιστα, φέρεται να προσπάθησε να μπει μαζί με άλλους περαστικούς στο σχολείο για να παρέμβει: “Οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα”, είπε.

Σύμφωνα με αξιωματικό του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας, ο 18χρονος δράστης “κλειδώθηκε μέσα σε μία αίθουσα και άρχισε να πυροβολεί”, ενώ ένας αξιωματούχος Αρχών επιβολής του νόμου υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να παραβιάσουν την πόρτα και ζήτησαν από μέλος του προσωπικού να τους ανοίξει με το κλειδί.

Στο Τέξας ο Τζο Μπάιντεν – “Είμαι αηδιασμένος και κουρασμένος”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι ο ίδιος και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ θα μεταβούν στο Ουβάλντε του Τέξας τις επόμενες ημέρες για να παρηγορήσουν τις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού σε δημοτικό σχολείο.

Ο Μπάιντεν έκανε αυτές τις δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο όταν παρουσίαζε ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας κατά τη δεύτερη επέτειο από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη διάρκεια της σύλληψής του από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε κάποια κομμάτια στην ομιλία του για να αναφερθεί στη σφαγή στο δημοτικό σχολείο στο Ουβάλτνε, όπου ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες.

«Η Τζιλ κι εγώ θα ταξιδέψουμε στο Τέξας τις επόμενες ημέρες για να συναντηθούμε με τις οικογένειες και να τους πούμε ότι έχουμε μια αίσθηση, απλώς μια αίσθηση του πόνου τους, και ελπίζουμε να προσφέρουμε κάποια μικρή παρηγοριά σε μια κοινότητα που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και θλίψης και έχει υποστεί ένα τραύμα», επεσήμανε ο Μπάιντεν.

«Είμαι αηδιασμένος και κουρασμένος», τόνισε ο Μπάιντεν χθες εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ.

Η οπλοκατοχή “σκεπάζει” τις Ηνωμένες Πολιτείες την επομένη της τραγωδίας

Το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα αποτελεί ένα από τα ζητήματα που διχάζουν περισσότερο τους Αμερικανούς. Αντιπαρατίθενται αυτοί που λένε πως ο περιορισμός της πρόσβασης στα όπλα θα σώσει ζωές με αυτούς που ισχυρίζονται ότι τα ίδια τα όπλα δεν ευθύνονται για τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών και ότι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή προστατεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τη Γερουσία να επιβεβαιώσει άμεσα τον διορισμό του Στίβεν Ντέτελμπαχ, τον οποίο έχει επιλέξει για επικεφαλής της υπηρεσίας Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών, αποστολή της οποίας είναι μεταξύ άλλων να εφαρμόζει τη νομοθεσία περί όπλων.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε για μία ακόμη φορά το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA, το οποίο αντιτίθεται στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.

AP Photo/Jae C. Hong

«Πού είναι το θάρρος, πού είναι η γενναιότητα μας να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε ένα πολύ ισχυρό λόμπι;», διερωτήθηκε.

Το NRA εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα του μακελειού στο Ουβάλντε, αλλά τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για «την πράξη ενός μεμονωμένου και διαταραγμένου εγκληματία».

Εξάλλου πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αναβάλει το ετήσιο συνέδριό του το οποίο ξεκινά αύριο Παρασκευή στο Χιούστον του Τέξας, στο οποίο αναμένεται να μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ, οι γερουσιαστές από την πολιτεία Τεντ Κρουζ και Τζον Κόρνιν, αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που ο 18χρονος μακελάρης μπαίνει στο σχολείο

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media αποτυπώνει τη στιγμή που ο 18χρονος μακελάρης μπαίνει στο δημοτικό σχολείο του Τέξας.

Με μαύρα ρούχα, κουκούλα στο κεφάλι και ένα μεγάλο τουφέκι, τρέχει γρήγορα να εισέλθει στο σχολείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης φορούσε αλεξίσφαιρο, ενώ κρατούσε τουλάχιστον ένα τουφέκι.

Ο 18χρονος σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς που ακολούθησε μετά το μακελειό στο σχολείο. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ.

Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα, ο Σαλβαδόρ Ράμος έδρασε μόνος του, ενώ αναζητούνται τα κίνητρα της επίθεσης.

18χρονος μακελάρης: Το ανατριχιαστικό μήνυμά του στο Instagram

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Ράμος λίγες ημέρες πριν την φονική επίθεση που εξαπέλυσε, είχε έρθει σε επαφή με άγνωστη γυναίκα στο Instagram και της είπε ότι είχε ένα «μυστικό». Ειδικότερα, στις 12 Μαΐου, ο Ράμος έστειλε προσωπικό μήνυμα μέσω Instagram σε μια διαδικτυακή φίλη του από το Λος Άντζελες, αφού πρώτα την έκανε tag σε μια φωτογραφία με όπλα.

«Θα κάνεις αναδημοσίευση τις φωτογραφίες μου με τα όπλα» της έγραψε ο 18χρονος. «Τι σχέση έχουν τα όπλα σου με εμένα» του απάντησε εκείνη την Παρασκευή.

«Απλώς ήθελα να σε κάνω tag», της απάντησε. Την επόμενη Τρίτη, ο 18χρονος έστειλε νέο, μυστηριώδες, μήνυμα στη νεαρή γυναίκα ενημερώνοντάς την πως «πρόκειται να…» «Πρόκειται να τι;» τον ρώτησε η γυναίκα κι ο Ράμος απάντησε: «Θα σου πω πριν τις 11».

«Θα σου στείλω μήνυμα σε μια ώρα» είπε και της ζήτησε να απαντήσει! «Έχω ένα μικρό μυστικό που θέλω να σου πω», συνέχισε, και την προέτρεψε να είναι «ευγνώμων που σε έκανα tag».

-«Σε γνωρίζω ελάχιστα και με κάνεις tag σε μια φωτογραφία με όπλα;», του έγραψε.

Το τελευταίο του μήνυμα προς αυτή ήταν « Ιμα, το βγάζω στον αέρα». Η γυναίκα έγραψε αργότερα στο Instagram ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα ποιος ήταν ο Ράμος και ότι ανησύχησε με τις αναρτήσεις του με τα όπλα.

Το σχολείο, με σύνθημα «Live. Learn. Love. Lead» («Ζήσε. Μάθε. Αγάπησε. Ηγήσου»), θα παραμείνει κλειστό σήμερα και αύριο, τελευταίες ημέρες της σχολικής χρονιάς.

Ο νεαρός δράστης σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς που ακολούθησε. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ.

Σύμφωνα με τον Πιτ Αρεντόντο, αξιωματικό της αστυνομίας που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα, ο έφηβος έδρασε μόνος. Ο υπαξιωματικός Εστράντα είπε πως δεν ξέρει αν ήταν γνωστός στις αρχές. Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να συλλέξουν στοιχεία «για το προφίλ του», «τα κίνητρά του», «τους τύπους των όπλων που χρησιμοποίησε και αν τα κατείχε νόμιμα», σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άμποτ.

Σε κάθε περίπτωση, η σφαγή που διέπραξε βύθισε ξανά τις ΗΠΑ στον διαρκώς επανερχόμενο εφιάλτη των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα