Μακρόν: Γαλλικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα

Μακρόν: Γαλλικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουελ Μακρόν AP

Ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα είναι νεκρός.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη (16/09), ότι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τον Άντναν Αμπού Ουάλιντ αλ Σαχράουι, ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Ισλαμικό Κράτος στην Μεγάλη Σαχάρα.

«Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική επιτυχία στη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Σαχέλ», τόνισε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Πρόκειται για αποφασιστικό χτύπημα εναντίον αυτής της τρομοκρατικής ομάδας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται», σχολίασε στο Twitter και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Ποιος ήταν ο ηγέτης Αλ Σαχράουι

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Άντναν Αμπού Ουάλιντ αλ Σαχράουι. AP

Ο Αλ Σαχράουι ήταν ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής. Ο ίδιος είχε γεννηθεί στην αμφισβητούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας και αργότερα προσχώρησε στο Μέτωπο του Πολισάριο.

Έμεινε αρκετό διάστημα στην Αλγερία πριν βρεθεί στο βόρειο Μάλι, όπου αναγνωρίστηκε ως σημαντική προσωπικότητα της οργάνωσης Μουτζάο, η οποία είχε υπό έλεγχο το βόρειο τμήμα της Γκάο το 2012.

Η Μαλιανή οργάνωση Μουτζάο, ήταν πιστή στην Αλ Κάιντα, ωστόσο το 2015 ο Αλ Σαχράουι είχε δώσει στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο υποσχόταν πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο Ιράκ και τη Συρία.

Η οργάνωσή του είχε εκτελέσει το 2017 θανατηφόρα επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών, όπως δήλωσε το γραφείο του Μακρόν, ενώ το 2016 είχε προηγηθεί η απαγωγή αλλοδαπών στο Σαχέλ.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Αλ Σαχράουι διέταξε τη δολοφονία έξι Γάλλων, υπαλλήλων φιλανθρωπικής οργάνωσης και του Νιγηριανού οδηγού τους.

Τον Ιούλιο του 2020, όπως αναφέρει ο Guardian, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε δηλώσει πως σύντομα θα ξεκινούσε αναδιαμόρφωση των γαλλικών δυνάμεων στο Σαχέλ, στον τόπο που διεξαγόταν ο αγώνας ενάντια στους τζιχαντιστές.

«Το έθνος σκέφτεται σήμερα το βράδυ όλους τους ήρωές του που πέθαναν για τη Γαλλία στο Σαχέλ, στις επιχειρήσεις Σερβάλ και Μπαρκάν, τις οικογένειες που χάθηκαν και όλους τους τραυματίες του», έγραψε ο Μακρόν στην ανάρτησή του στο Twitter.

«Η θυσία τους δεν είναι μάταιη. Με τους Αφρικανούς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους μας, θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα