Μακρόν: “Ούτε διάλυση της βουλής, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα”

Μακρόν: “Ούτε διάλυση της βουλής, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα”
Νέα απεργία εργαζομένων στα πετρέλαια την Τρίτη ap

Η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό έχει πλέον περάσει από την Εθνοσυνέλευση, οι κινητοποιήσεις όμως συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε όλη τη Γαλλία. Αποκλείει σειρά από ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα ο Μακρόν μετά από σύσκεψη του επιτελείου του.

Η οργή των διαδηλωτών που εναντιώνονται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση συνεχίζει να εκδηλώνεται στους δρόμους της Γαλλίας, παρατείνοντας τον “πονοκέφαλο” για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανασχεδιάζει τις κινήσεις του με ευρεία σύσκεψη του επιτελείου του την Τρίτη (21/3) και δύο διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις την Τετάρτη (22/3).

Μετά την απόρριψη των δύο προτάσεων μομφής από την Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται ούτε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, ούτε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ούτε να προκηρύξει δημοψήφισμα για να “σβήσει” την λαϊκή διαμαρτυρία, δήλωσαν στο AFP πρόσωπα που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

/ AP


Οι δύο προτάσεις μομφής που εξετάστηκαν από την Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα δεν συγκέντρωσαν αρκετές ψήφους για να ρίξουν την κυβέρνηση Μπορν, η οποία όμως εξακολουθεί να κλονίζεται καθώς βρέθηκε μόλις 9 ψήφους μακριά από το να επικρατήσει η υπερκομματική πρόταση μομφής.

“Ούτε διάλυση, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα”

«Ούτε διάλυση, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη του στρατοπέδου Μακρόν.

Σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από το κυβερνητικό στρατόπεδο την παρουσίαση εντός «δύο ή τριών εβδομάδων το πολύ» «προτάσεων» για την «αλλαγή της μεθόδου και της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων».

Η ίδια πηγή διευκρίνισε, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει «να εντοπισθούν ορισμένα σαφή σχέδια στο πλαίσιο μίας σαφούς ατζέντας», για παράδειγμα, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 «με μία σαφή μέθοδο» για να αποφευχθεί «η επανάληψη της αμφισβήτησης της νομιμότητας ενός νομοθετικού κειμένου».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε μεταρρυθμίσεις «με λιγότερους νόμους και περισσότερες ρυθμίσεις» όταν δεν εξασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση», εξήγησε η πηγή του προεδρικού στρατοπέδου.

Δεν κοπάζει η λαϊκή οργή, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης συνεχίζονται και την Τρίτη με νέες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί. Χθες, αποκλεισμοί δρόμων, σιδηροδρόμων ή δημόσιων κτιρίων πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία.

/ AP

Στη Μασσαλία, η CGT έκανε λόγο για μια ημέρα “ενεργειακής νηφαλιότητας” την Τρίτη, όπου θα πρέπει να οδηγούμε “πολύ πιο αργά”. Μετά την ανακοίνωση της επίταξης της αποθήκης πετρελαίου, οι επιχειρήσεις των σαλιγκαριών ανακατευθύνθηκαν στο Fos-sur-Mer. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα της Μασσαλίας αποφάσισαν επίσης να σκληρύνουν τη δράση τους.

Από τη Μοσέλ έως την Τουλούζη, δεκάδες σημεία έχουν αποκλειστεί σε όλη τη Γαλλία. Οι ημέρες διαδέχονται η μία την άλλη αλλά μοιάζουν μεταξύ τους στη Γαλλία, όπως περιγράφει η Liberation. Σε όλη τη Γαλλία, υπάρχουν δράσεις αποκλεισμού, συχνά οργανωμένες από διεπαγγελματικές οργανώσεις.

/ AP


/ AP

Για παράδειγμα, έχουν οργανωθεί επιχειρήσεις “νεκρής πόλης” σε διάφορα μέρη, ιδίως στη Νάντη ή τη Λυών, όπου έχουν εντοπιστεί σημεία αποκλεισμού, όπως στο σταθμό Perrache και στον περιφερειακό δρόμο. Στη Χάβρη, είναι η βιομηχανική ζώνη που έχει αποκλειστεί, όπως και ο κυκλικός κόμβος της Airbus στο Colomiers, κοντά στην Τουλούζη.

Στους αυτοκινητόδρομους, η λειτουργία των ελεύθερων διοδίων πραγματοποιήθηκε ιδίως στο Saint-Avold (Moselle) και στην Tarbes (Hautes-Pyrénées). Τα αμαξοστάσια των λεωφορείων ήταν επίσης αποκλεισμένα στη Ρεν, τη Λα Ροσέλ ή το Βατρέλος. Φράγματα φίλτρων οργανώθηκαν επίσης στις Κάννες, το Douai, το Vichy και το Bellerive-sur-Allier (Allier). Στο Lardy (Essonne), είναι συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Renault στην πόλη που ενώθηκαν με μια διεπαγγελματική οργάνωση και οργάνωσαν ένα φράγμα φιλτραρίσματος.

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εκατοντάδες συλλήψεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων από το βράδυ της Πέμπτης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν ακολούθησε καμία νομική διαδικασία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νουνιέζ είπε την Τρίτη ότι “δεν υπάρχουν αδικαιολόγητες συλλήψεις. Κάνουμε ανακρίσεις επειδή υπάρχουν ομάδες με σκοπό τη διάπραξη βίας, τη ρίψη βλημάτων… Για αδικήματα που στα μάτια μας συγκροτούν υπόθεση. Αλλά από τη στιγμή που οι διαδηλωτές είναι υπό κράτηση, “48 ώρες είναι λίγες για να διεξαχθούν έρευνες, να παρακολουθήσουν βίντεο, προκειμένου να οριστεί το αδίκημα”.

/ AP

Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση Μακρόν από τον περασμένο Οκτώβρη

Η τελευταία τηλεοπτική παρέμβαση του Μακρόν χρονολογείται τον περασμένο Οκτώβριο. Από τότε, σιγή ασυρμάτου. Την επομένη της υιοθέτησης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μετά την αποτυχία των προτάσεων μομφής κατά της κυβέρνησης, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει στο TF1 και το France 2 την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης. στη 1 μ.μ (14:00 ώρα Ελλάδας).

Ο αρχηγός του κράτους θα απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Ζουλιάν Μπουζιέ και Μαρί-Σοφί Λακαράου, ανέφεραν τα δύο κανάλια σε ανακοίνωσή τους.

Η συνέντευξη αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό το βάρος της τελικής έγκρισης από το Κοινοβούλιο τη Δευτέρα αυτής της εξαιρετικά αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης και μιας ημέρας διαβουλεύσεων με το επιτελείο του, με φόντο τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα