Μακρόν – Σολτς: Οι μεγάλες υποσχέσεις για την ενίσχυση της κυριαρχίας της ΕΕ

Μακρόν – Σολτς: Οι μεγάλες υποσχέσεις για την ενίσχυση της κυριαρχίας της ΕΕ
Emmanuel Macron & Olaf Scholz Benoit Tessier, Pool via AP

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο καγκελάριος της Γερμανίας κατά τη συνάντησή τους, με αφορμή την 60η επέτειο συμφιλίωσης των δύο χωρών, ανακοίνωσαν κοινές στρατηγικές, κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, για την ενίσχυση της Ένωσης.

Η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν την Κυριακή (22/1), με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την υπογραφή της συνθήκης της γαλλογερμανικής συνεργασίας, ότι θα αυξήσουν τις προσπάθειές τους “για την ενίσχυση της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης“.

Προς τον σκοπό αυτό θα ενισχύσουν, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση, τη συνεργασία τους στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας και θα αναπτύξουν κοινές στρατηγικές στους τομείς της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισαν ότι καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και εκφράζουν την κοινή τους βούληση να συνδράμουν την Ουκρανία στον πολιτικό, αμυντικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει η Γαλλία άρματα μάχης Leclerc στην Ουκρανία, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς το ενδεχόμενο να επιτρέψει η χώρα του την παροχή αρμάτων Leopard στο Κίεβο.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της αμυντικής στρατηγικής, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας δηλώνουν ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι η λυδία λίθος για την ευρωατλαντική άμυνα και ασφάλεια. Εκ παραλλήλου όμως οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να αναπτύξει η Ευρώπη τις δικές τις αμυντικές δυνατότητες ούτως ώστε να είναι σε θέση να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της.

Οι δύο χώρες δηλώνουν επίσης διατεθειμένες να ενισχύσουν τη σύγκλιση των εθνικών στρατηγικών στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας.

Ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, Βερολίνο και Παρίσι υπογραμμίζουν πως τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων. Επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη επίλυσης των διαφορών που υπάρχουν, αρχής γενομένης από τις διαφορές της Σερβίας με το Κόσοβο.

Ως προς τα ζητήματα της ενέργειας, οι δύο χώρες δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των στόχων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στα ενεργειακά ζητήματα και την αύξηση των επενδύσεών τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται στην ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγής ενέργειας από το υδρογόνο.

Ως προς τα οικονομικά ζητήματα, η Γαλλία και η Γερμανία θα λάβουν μέτρα για τη δημιουργία μίας έννοιας αγοράς κεφαλαίων στην Ευρώπη καθώς και προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης.

Αναφορικά με τον αμερικανικό νόμο για την ενίσχυση της εθνικής παραγωγής, Μακρόν και Σολτς ανέφεραν ότι η Γαλλία και Γερμανία θα διαμορφώσουν κοινή γραμμή ως προς την απάντηση της Ευρώπης για την ενίσχυση της δικής της βιομηχανικής παραγωγής. Οι δύο χώρες δηλώνουν επίσης έτοιμες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους τους και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.

Τέλος ενόψει των επόμενων διευρύνσεων η Γαλλία και η Γερμανία θεωρούν αναγκαίες τις αλλαγές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αρχής γενομένης από την κατάργηση της ομοφωνίας σε τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της φορολογίας.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ΕΕ είναι μία κοινότητα που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες που πρέπει να προστατευτούν. Οι αρχές αυτές είναι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα