Μαρόκο: Κορυφώνεται η αγωνία για τον 5χρονο που έπεσε σε πηγάδι – Πλησιάζουν οι διασώστες

Μαρόκο: Κορυφώνεται η αγωνία για τον 5χρονο που έπεσε σε πηγάδι – Πλησιάζουν οι διασώστες
Επιχείρηση διάσωσης του 5χρονου αγοριού στο Μαρόκο AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Μάχη με τον χρόνο δίνουν διασώστες και ιατρική ομάδα που έχουν εισέλθει στο τούνελ όπου βρίσκεται εγκλωβισμένος ο 5χρονος Ραγιάν που έπεσε σε πηγάδι. Άγνωστη παραμένει η κατάσταση της υγείας του.

Μαροκινοί διασώστες έχουν εισέλθει από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (05/02) στο τούνελ που οδηγεί στον θύλακα όπου βρίσκεται ο Ραγιάν, το πεντάχρονο παιδί που βρίσκεται παγιδευμένο εδώ και πέντε ημέρες σε πηγάδι.

Οι διασώστες συνοδεύονται από ιατρική ομάδα, αλλά δεν είναι γνωστό πότε θα ξαναβγούν.

Οι διασώστες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα βρουν ζωντανό το παιδί, ωστόσο ακόμη δεν γνωρίζουν σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκεται.

Στην είσοδο του τούνελ βρίσκεται ομάδα πυροσβεστών, ένα ασθενοφόρο και ένα ελικόπτερο με ιατρικό εξοπλισμό. Ιατρικός εξοπλισμός και υλικό έχουν προωθηθεί το εσωτερικό του τούνελ.

Στις τελευταίες εικόνες που προέρχονται από κάμερα που προωθήθηκε στο εσωτερικό του πηγαδιού, το παιδί φαίνεται ξαπλωμένο στο πλευρό και είναι αδύνατον να πει κανείς με βεβαιότητα ότι είναι ζωντανό, δήλωσε ένας διασώστης.

Οι διασώστες έχουν διοχετεύσει οξυγόνο μέσω σωλήνων και έχουν κατεβάσει μπουκάλια με νερό, χωρίς να είναι βέβαιοι ότι το παιδί τα χρησιμοποίησε.

Οι εργασίες διάνοιξης του οριζόντιου τούνελ μήκους λίγων μέτρων έχει προχωρήσει με πολύ αργούς ρυθμούς στην απομονωμένη κοινότητα της επαρχίας Τσεφτσαουέν του βόρειου Μαρόκου και όλες οι προσπάθειες είναι επικεντρωμένες στην αποφυγή κατολισθήσεων.

“Ογδόντα εκατοστά μας χωρίζουν από τον Ραγιάν”

Μηχανικός που μίλησε στο δίκτυο 2M της κρατικής τηλεόρασης του Μαρόκου διευκρίνισε ότι είναι πιθανόν πως η προσπάθεια θα διαρκέσει πολλές ώρες.

«Ογδόντα εκατοστά μας χωρίζουν από τον Ράιαν. Τα γεωτρύπανα δουλεύουν με μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί το λάθος», εξήγησε ο Μουνίρ Αλ Ζαζούλι προσθέτοντας ότι οι διασώστες προωθούνται 20 εκατοστά του μέτρου κάθε μία ώρα.

Οι μαροκινοί διασώστες έχουν εισέλθει από νωρίς το απόγευμα στο τούνελ που οδηγεί στον θύλακα όπου βρίσκεται ο Ράιαν. Συνοδεύονται από ιατρική ομάδα, αλλά δεν είναι γνωστό πότε θα ξαναβγούν. Οι διασώστες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα βρουν ζωντανό το παιδί και αγνοούν σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκεται.

Χιλιάδες άνθρωποι στο σημείο

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, πλήθος χιλιάδων ανθρώπων έχει συρρεύσει και κατασκηνώσει παρά το κρύο στην ορεινή αυτή περιοχή του Ριφ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων.

AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Μεταλλικά φράγματα έχουν τοποθετηθεί για να εμποδίσουν το πλήθος να πλησιάσει.

Καθώς οι εργασίες προχωρούν, οι άνθρωποι φωνάζουν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) και χειροκροτούν για να ενθαρρύνουν τους διασώστες.

AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Το δράμα του Ραγιάν έχει προκαλέσει κύμα συγκίνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Μάγρεμπ μέχρι το Ιράν και από την Υεμένη μέχρι τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δύσκολες συνθήκες

Ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων Αμπντελχαμπί Τεμράνι, δήλωσε σε τοπικά μέσα πως η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η διάμετρος του πηγαδιού είναι μόνο 45 εκατοστά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω του εδάφους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για το μικρό αγόρι, η απόπειρα διεύρυνσης της τρύπας και γι’ αυτό η μοναδική λύση είναι να πραγματοποιηθούν μεγάλης έκτασης εκσκαφές γύρω από το πηγάδι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσταφα Μπαϊτάς, δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως η διάσωση του μικρού παιδιού πλησιάζει. “Συμπάσχουμε με την οικογένεια και προσευχόμαστε (ο Ραγιάν) να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν σε αυτήν”, είπε.

Η περιπέτεια του αγοριού έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης και στο διαδίκτυο παγκοσμίως, με το hashtag #SaveRayan (Σώστε τον Ραγιάν) στα αραβικά να έχει γίνει viral σε όλη την Ήπειρο.

Οι διαδώστες μέχρι στιγμής έχουν φτάσει σε βάθος 27 μέτρων και όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Μαρόκου MAP, “η ελπίδα είναι να φτάσουν στα 32 μέτρα μέσα στις επόμενες λίγες ώρες”. Στην τοποθεσία έχει μεταβεί και μια ομάδα ιατρών για να εξετάσει το παιδί όταν καταφέρουν να το βγάλουν από το πηγάδι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα