Μαθήματα καταστολής: Η Ισπανία στέλνει ειδικούς εκπαιδευτές στη Χιλή

Μαθήματα καταστολής: Η Ισπανία στέλνει ειδικούς εκπαιδευτές στη Χιλή
Διαδηλωτές στη Χιλή AP

Βοήθεια για να αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση που κλονίζει τη χώρα, ζήτησε η Χιλή από την ισπανική αστυνομία.

Η ισπανική αστυνομία ετοιμάζεται να αποστείλει ειδικούς εκπαιδευτές της στη Χιλή, προκειμένου να παράσχουν τεχνογνωσία στις κατασταλτικές δυνάμεις της χώρας για να αντιμετωπίσουν την έκρυθμη κατάσταση που συγκλονίζει τη χώρα για πάνω από 40 ημέρες, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα El Mercurio κι αναδημοσιεύει ο Τύπος στο νοτιοαμερικανικό κράτος.

Το αίτημα του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα αφορά την μετάδοση της εμπειρίας που έχει αποκτήσει η ισπανική αστυνομία στις αντίστοιχες κοινωνικές εξεγέρσεις στην Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων) και την Καταλονία, όπου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις υπέρ της ανεξαρτησίας τους. 

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε πρώτο στάδιο, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας θα αποστείλει ειδικούς εκπαιδευτές στην καταστολή επεισοδίων στην Χιλή. «Πρόκειται, κατά βάση, για “έλεγχο των μαζών”, για το πώς θα διεκπεραιώνεται η δραστηριότητα των αστυνομικών οργάνων όταν ο αριθμός των ριζοσπαστικών στοιχείων είναι μεγάλος», εξηγεί στο δημοσίευμά της η El Mercurio. 

Στο δεύτερο στάδιο της “ανταλλαγής αστυνομικής τεχνογνωσίας”, μία μονάδα των χιλιανών δυνάμεων καταστολής θα μεταβεί στην Ισπανία για να παρακολουθήσει κι εμπειρικά το ισπανικό παράδειγμα. 

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα «εξετάζεται η περίπτωση να δεχθεί η Ισπανία, με σταδιακή μορφή, αρκετούς αστυνομικούς από τη Χιλή για να λάβουν την ίδια εκπαίδευση με τα όργανα των ειδικών κατασταλτικών μονάδων (UIΡ) της αστυνομίας της».

Επίσης, η κυβέρνηση της Χιλής ζήτησε ανάλογη βοήθεια κι από τη γαλλική αστυνομία. Μολαταύτα, η Γαλλία αρνήθηκε να συμβάλλει συμβουλευτικά στην προσπάθεια της χιλιανής αστυνομίας να καταστείλει την εξέγερση και να αποκαταστήσει την έννομη τάξη, προσθέτουν τα ίδια δημοσιεύματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα