Μαζίσι Κουνένε: Η Google τιμά με Doodle τα 92 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ποιητή

Μαζίσι Κουνένε: Η Google τιμά με Doodle τα 92 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ποιητή

Η google αποτίει φόρο τιμής στον διακεκριμένο Νοτιαφρικανό ποιητή, Μασίζι Κουνένε, με αφορμή τα 92 χρόνια από τη γέννησή του. Οι ποιητικές συλλογές, ο αγώνας κατά των φυλετικών διακρίσεων και η διεθνής καταξίωση.

Αφιερωμένο στον σπουδαίο Νοτιαφρικανό ποιητή, Μαζίσι Κουνένε, είναι το σημερινό Google doodle. Γνωστότερος για το επικό ποίημά του Ο Αυτοκράτορας Σάκα ο Μέγας, ο Κουνένε γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1930. Κατά τα χρόνια που ήταν αυτοεξόριστος από το ρατσιστικό καθεστώς της χώρας του υπήρξε επίσης ενεργός υποστηρικτής και οργανωτής του κινήματος κατά των εκεί φυλετικών διακρίσεων, ζώντας στην Ευρώπη και τη Αφρική. Αργότερα δίδαξε στο UCLA και σήμερα πλέον θεωρείται από πολλούς ως ο «εθνικός ποιητής» της Νότιας Αφρικής.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Κουνένε γεννήθηκε στο Ντέρμπαν, στη σημερινή επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ. Από την παιδική του ηλικία έγραφε ποίηση και διηγήματα στη γλώσσα των Ζουλού, και ήταν 11 ετών όταν έργα του πρωτοδημοσιεύθηκαν σε τοπικές εφημερίδες. Αργότερα σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Νατάλ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (μάστερ) στην ποίηση των Ζουλού. Η διατριβή του είχε τίτλο Μία αναλυτική επισκόπηση της ποιήσεως των Ζουλού, παραδοσιακής και σύγχρονης. Σε αυτή επέκρινε την αλλοίωση της λογοτεχνίας των Ζουλού και τη μίμηση από αυτή της δυτικοευρωπαϊκής παραδόσεως. Κέρδισε έναν Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Μπαντού το έτος 1956 και κατόπιν, το 1959, πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει στην Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών.

Η ωριμότητα

Ο Κουνένε αντιτάχθηκε στην πολιτική των φυλετικών διακρίσεων ως επικεφαλής της οργανώσεως «Αφρικανικό Ενωμένο Μέτωπο». Φεύγοντας από τη χώρα το 1959, βοήθησε στη διάδοση του σχετικού κινήματος. Είχε στενές σχέσεις με το Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο (ANC) και το 1962 έγινε ο κύριος αντιπρόσωπός του στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Δέκα χρόνια αργότερα έγινε και διευθυντής οικονομικών του ANC. Το 1975 έγινε καθηγητής της Αφρικανικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), ενώ προηγουμένως είχε δώσει διαλέξεις σε αρκετά πανεπιστήμια ως πολιτιστικός σύμβουλος της UNESCO. Παρέμεινε στο UCLA επί σχεδόν δύο δεκαετίες, αποχωρώντας το 1992.

Λογοτεχνικό έργο

Ο Κουνένε έγραφε αρχικώς την ποίησή του στη γλώσσα των Ζουλού και στη συνέχεια συνήθως τη μετέφραζε ο ίδιος στην αγγλική. Το 1966 τα έργα του απαγορεύθηκαν από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής. Το 1970 ο Κουνένε δημοσίευσε τα Ποιήματα των Ζουλού, μια ανθολογία ποιημάτων που ποίκιλλαν θεματικώς από «τις ηθικές σκέψεις μέχρι το πολιτικό σχόλιο».

Στο κυριότερο έργο του, το επικό ποίημα Ο Αυτοκράτορας Σάκα ο Μέγας, το οποίο δημοσίευσε στην αγγλική το 1979, ο Κουνένε αφηγείται την ιστορία της ακμής και κυριαρχίας των Ζουλού όταν είχαν βασιλιά τους τον Σάκα Ζούλου. Το 438 σελίδων έπος περιγράφηκε (από τον Christopher Larson) ως «ένα μνημειώδες έργο και κατόρθωμα με τα όποια μέτρα συγκρίσεως». Αυτό το εθνικιστικό έργο χαρτογραφεί την ανάπτυξη του έθνους των Ζουλού υπό τον Σάκα, καθώς αυτός αναμορφώνει τον στρατό τους και το έθνος και υποτάσσει πολλές φυλές, κατακτώντας τελικώς πάνω από τη μισή έκταση της σημερινής Νότιας Αφρικής.

Ο ύμνος των δεκαετιών: ένα έπος των Ζουλού, που κυκλοφόρησε στην αγγλική το 1981, διηγείται τον θρύλο των Ζουλού σχετικώς με το πώς ήρθε ο θάνατος στο ανθρώπινο γένος. Το 1982 ο Κουνένε δημοσίευσε μια δεύτερη συλλογή ποιημάτων, υπό τον τίτλο Οι πρόγονοι και το Ιερό Βουνό / ποιήματα, που περιείχε εκατό ποιήματά του. Σε αυτή τη συλλογή η έμφαση ήταν σε κοινωνικοπολιτικά θέματα.

Το Unodumehlezi Kamenzi εκδόθηκε μεταθανατίως, το 2017, και αποτελεί την έκδοση του Ο Αυτοκράτορας Σάκα ο Μέγας στη γλώσσα των Ζουλού, καθώς το όνειρο του ποιητή ήταν να τυπωθεί το ποίημά του στην πρωτότυπη μορφή του.

Τα τελευταία χρόνια και ο θάνατος

Ο Κουνένε επέστρεψε στη Νότια Αφρική το 1992, έτος του δημοψηφίσματος υπέρ της συνεχίσεως διαπραγματεύσεων για τη λήξη του ρατσιστικού καθεστώτος και δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα. Ο ποιητής δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Νατάλ μερικά χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Πέθανε στη γενέτειρά του Ντέρμπαν σε ηλικία 76 ετών, μετά από μακρά επίθεση καρκίνου, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του και τα τέσσερα τέκνα τους.

Τα ποιητικά έργα του

 • Zulu Poems, Africana Publishing Corporation, Νέα Υόρκη 1970
 • Emperor Shaka the Great: A Zulu Epic, έκδ. Heinemann, Λονδίνο 1979 (μεταγραφή και μετάφραση παραδοσιακού έπους)
 • Anthem of the Decades: A Zulu Epic Dedicated to the Women of Africa, Heinemann, Λονδίνο 1981
 • The Ancestors and the Sacred Mountain: Poems, Heinemann, Λονδίνο 1982
 • Isibusiso Sikamhawu, Via Afrika, 1994
 • Indida Yamancasakazi, 1995
 • Amalokotho Kanomkhubulwane, 1996
 • Umzwilili wama-Afrika, Kagiso, 1996
 • Igudu lika Somcabeko, Van Schaik, 1997
 • Echoes from the Mountain. New and Selected Poems by Mazisi Kunene, Malthouse Press, 2007
 • Unodumehlezi Kamenzi, 2017

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα