Με αίμα βάφεται ξανά η Μέση Ανατολή – Σφοδρές μάχες του Ισραήλ με τη Χαμάς

Διαβάζεται σε 7'
Με αίμα βάφεται ξανά η Μέση Ανατολή – Σφοδρές μάχες του Ισραήλ με τη Χαμάς
Adel Hana/AP Photo

Σε εξέλιξη οι αιματηρές συγκρούσεις σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Τις επόμενες ώρες, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ώρα που δεκάδες Ισραηλινοί βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

Η σκιά του πολέμου έχει επανέλθει από το πρωί του Σαββάτου στη Μέση Ανατολή, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς με δεκάδες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, την ώρα που ένοπλοι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούσαν έφοδο σε περιοχές στα νότια της χώρας.

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν.

Ως αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη», κηρύσσοντας κατάσταση συναγερμού, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωνε πως “είμαστε σε πόλεμο”. Το βράδυ του Σαββάτου, δε, διεμήνυε πως “θα πάρουμε εκδίκηση γι’ αυτή τη μαύρη μέρα”.

Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αποτέλεσμα των αιματηρών συγκρούσεων μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου ήταν να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 232 Παλαιστίνιοι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 1700. Στην αντίπερα όχθη, τουλάχιστον 250 άνθρωποι στο Ισραήλ σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.100 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα, τόσο από τα επίσημα χείλη του Τελ Αβίβ, όσο και από τη Χαμάς ανακοινώθηκε πως δεκάδες άμαχοι πολίτες αλλά και ανώτεροι αξιωματικοί του Ισραήλ βρίσκονται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Πάνω από 150 ρουκέτες στο Τελ Αβίβ μετά την επίθεση στη Γάζα

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η Χαμάς εξαπέλυσε δεύτερο γύρο επίθεσης, αφού ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ. Εκτός από το Τελ Αβίβ, αναφέρθηκαν ακόμα τέσσερα πλήγματα πυραύλων στο κεντρικό Ισραήλ: στο Χολόν, το Μπατ Γιαμ και το Γκιβαταγιίμ.

 

Η νέα επίθεση, όπως ανέφερε η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, ήταν απάντηση στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που προηγήθηκαν νωρίτερα, που χτύπησαν πολλά κτίρια στο κέντρο της πόλης της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου ενός 11όροφου που ονομάζεται «Πύργος της Παλαιστίνης».

Παράλληλα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι του επικεφαλής της Χαμάς, του Γιεχία Αλ Σινουάρ, στο Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, προειδοποιούσαν για χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας: “Στόχοι μας είναι όλοι οι τρομοκράτες να σκοτωθούν, όλες οι κοινότητες να απαλλαγούν από τους τρομοκράτες”, αναφέρει δήλωση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Προειδοποίησε επίσης τους ανθρώπους που ζουν στο Ισραήλ κοντά στη Γάζα να παραμείνουν σε καταφύγιο μέχρι τότε. Η δήλωση συνέχιζε ότι οι δυνάμεις πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή και ότι αργότερα θα συνεχίσουν με “βαριά χερσαία μέσα”

Στήριξη Μπάιντεν στο Ισραήλ: “Έχει δικαίωμα να αμυνθεί, τελεία και παύλα”

Ο Τζο Μπάιντεν σε σύντομες δηλώσεις του που έκανε από τον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι ακλόνητη και δεδομένη, προειδοποιώντας ότι κανένας εχθρός του Ισραήλ δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς.

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να στηρίζουμε» το Ισραήλ, δήλωσε ο Μπάιντεν έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Αυτή δεν είναι η στιγμή για οποιονδήποτε εχθρό του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί αυτές τις επιθέσεις», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μπαράζ επιθέσεων στο Ισραήλ
Μπαράζ επιθέσεων στο Ισραήλ AP

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τελεία και παύλα», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για μια «τρομερή ανθρώπινη τραγωδία» μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Ανησυχία για τους αμάχους

Έκτακτη συνεδρίαση πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για τους χιλιάδες αμάχους που βρίσκονται ξανά εν μέσω της σφοδρής σύγκρουσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και προέτρεψε «όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθιά για τον άμαχο πληθυσμό και προτρέπει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ανά πάσα στιγμή» πρόσθεσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας. Ο Τουρκ κάλεσε το Ισραήλ να λάβει προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων. «Καλώ για τον άμεσο τερματισμό της βίας και απευθύνομαι προς όλες τις πλευρές και τις σημαντικές χώρες στην περιοχή να αποκλιμακώσουν για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία».

Ακυρώσεις πτήσεων από και προς το Τελ Αβίβ – Χιλιάδες Ισραηλινοί στην Ελλάδα

Στην ακύρωση των πτήσεων τους προς και από τα αεροδρόμια του Τελ Αβίβ προχώρησαν τις τελευταίες ώρες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, όπως η AEGEAN, η British Airways, η Virgin Atlantic, η Lufthansa, η Iberia, η American Airlines, η Delta, η United και η Lufthansa, ενημερώνοντας τους επιβάτες τους ότι αυτό θα έχει ισχύ για 48 ώρες, έπειτα από την έκδοση της σχετικής NOTAM.

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ
Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ Associated Press

Η AEGEAN, με ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Η Aegean ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω των πρόσφατων γεγονότων ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ από σήμερα και για το επόμενο 48ωρο. Οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια προς Τελ Αβίβ μπορούν να αλλάξουν ή να ακυρώσουν τα εισιτήρια τους χωρίς κόστος, επικοινωνώντας με το τηλεφωνικό μας κέντρο στο δύο 210626100».

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, επίσης, διέκοψε τις πτήσεις προς το Ισραήλ, όπως και η ελβετική Swiss Air, η αυστριακή εταιρεία Austrian Airlines και η Turkish Airlines είναι μεταξύ των εταιρειών που ακυρώνουν πτήσεις από και προς το Ισραήλ.

Τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ

Στην ακύρωση των πτήσεων τους προς και από τα αεροδρόμια του Τελ Αβίβ προχώρησαν τις τελευταίες ώρες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, όπως η AEGEAN, η British Airways, η Virgin Atlantic, η Lufthansa, η Iberia, η American Airlines, η Delta, η United και η Lufthansa, ενημερώνοντας τους επιβάτες τους ότι αυτό θα έχει ισχύ για 48 ώρες, έπειτα από την έκδοση της σχετικής NOTAM.

Η AEGEAN, με ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Η Aegean ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω των πρόσφατων γεγονότων ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ από σήμερα και για το επόμενο 48ωρο. Οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια προς Τελ Αβίβ μπορούν να αλλάξουν ή να ακυρώσουν τα εισιτήρια τους χωρίς κόστος, επικοινωνώντας με το τηλεφωνικό μας κέντρο στο δύο 210626100».

Israel Palestinians
Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν πάνω σε κατεστραμμένο ισραηλινό άρμα 2023 Yousef Masoud/AP Photo

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, επίσης, διέκοψε τις πτήσεις προς το Ισραήλ, όπως και η ελβετική Swiss Air, η αυστριακή εταιρεία Austrian Airlines και η Turkish Airlines είναι μεταξύ των εταιρειών που ακυρώνουν πτήσεις από και προς το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων για Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

Τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ: +972544808297

Τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα: +972523032253

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα