Με άρωμα…Καταλονίας η συνάντηση Σάντσεθ-Τριντό στον Καναδά-Τι είπε ο Καναδός Πρωθυπουργός

Με άρωμα…Καταλονίας η συνάντηση Σάντσεθ-Τριντό στον Καναδά-Τι είπε ο Καναδός Πρωθυπουργός
O πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ AP

Ο Τζάστιν Τριντό συναντήθηκε με τον Πέδρο Σάντσεθ στο Μόντρεαλ και η συνάντηση αναλώθηκε γύρω από το θέμα της Καταλονίας. Μία ζέστη, μία κρύο ο Καναδός Πρωθυπουργός.

Ο Πέδρο Σάντσεθ πήγε στον Καναδά αγχωμένος. Το θέμα της Καταλονίας τον πιέζει αφόρητα (την 1η Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το…άκυρο δημοψήφισμα) και γι’ αυτό σε μία πολυεθνική χώρα όπως ο Καναδάς προσπάθησε να βρει στήριξη.

Του την έδωσε ο Τζάστιν Τριντό με τον οποίο συναντήθηκαν την Κυριακή το βράδυ (Δευτέρα ξημερώματα ώρα Ελλάδας); Και ναι και όχι! Ναι μεν ο Πρωθυπουργός του Καναδά είπε ότι η χώρα του αναγνωρίζει τη “μία και ενωμένη Ισπανία”, στη συνέχεια όμως πήγε διαφορετικά την ιστορία.

Οταν ρωτήθηκε αν στηρίζει το δικαίωμα των Καταλανών να διεκδικήσουν σ’ ένα δημοψήφισμα την ανεξαρτησία τους όπως έκανε η κοινότητα του Κεμπέκ δύο φορές (το 1980 και το 1995) ο Τριντό έγινε πολύ πιο διπλωματικός.

“Σαφώς και το αναγνωρίζω και έχω την πεποίθηση ότι ο ισπανικός λαός και οι διαφορετικές κυβερνήσεις θα προχωρήσουν μπροστά με τρόπο που θα σέβεται την ελευθερία της έκφρασης, τις αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα” τόνισε με νόημα.

Από την πλευρά του ο Σάντσεθ χαρακτήρισε την περίπτωση του Κεμπέκ σαν παράδειγμα για το πως μπορεί να λυθεί το ζήτημα της Καταλονίας. Ομως ξέρει βαθιά μέσα του ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ευχολόγιο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα