Με ποινή φυλάκισης 5ετών απειλεί τον Ζάεφ ο πρόεδρος της πΓΔΜ

Με ποινή φυλάκισης 5ετών απειλεί τον Ζάεφ ο πρόεδρος της πΓΔΜ
Ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ AP

Αποκαλώντας την συμφωνία για το μακεδονικό αρχικά ως αντισυνταγματική, ο Γκεόργκι Ιβάνοφ σημειώνει ότι η πΓΔΜ μπαίνει σε φάση υποταγής. Η Βουλή αναμένεται να υπερψηφίσει την συμφωνία εκ νέου στις 5 Ιουλίου, ενώ στόχος είναι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα μετά τις 16 Σεπτεμβρίου

Στα “κόκκινα” οδηγείται η κόντρα μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του Προέδρου της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ. Μετά την επιστολή του προέδρου της πΓΔΜ προς το κοινοβούλιο στην οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι “η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες στην βάση του ποινικού κώδικα”, συνεπάγεται ότι επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 ετών.

Παράλληλα ο πρόεδρος Ιβάνοφ ανέπεμψε την τελική συμφωνία εκ νέου στην Βουλή, η οποία αναμένεται να την υπερψηφίσει στις 5 Ιουλίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος θα γίνει το πιθανότερο  στις 15 ή  στις17 Ιουλίου, ενώ βάσει του Συντάγματος, η προεκλογική περίοδος έχει διάρκεια 60 έως 90 ημέρες.

Απώτερος στόχος είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου αν και ακούγονται επίσης η 23η  Σεπτεμβρίου ή και μεταγενέστερες ημερομηνίες, ενώ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα έχει δεσμευτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή νωρίτερα ο Ιβάνοφ επεσήμανε: “πάντα δρω με υπευθυνότητα και εκτελώ τα καθήκοντά μου στη βάση και εντός των πλαισίων του Συντάγματος και σύμφωνα με τους νόμους και τα συμφέροντα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Eπομένως αποφάσισα να μην υπογράψω την συμφωνία […] που υιοθέτησε το κοινοβούλιο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στις 20 Ιουνίου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα